/ Адриан Кулев, Dariknews.bg
Община Смолян обяви бедствено положение заради усложнената обстановка вследствие на валежите. Чепеларе също обяви бедствено положение заради дъждовете. Няма пострадали и бедстващи хора.

ВИЖТЕ СНИМКИ ТУК
В Смолян река Черна преля и наводни сградата на Пожарната, обществени сгради, складове, частни имоти. Няма пострадали или бедстващи хора. Има наводнени къщи, но евакуация не се е налагала. От МВР съобщиха, че до обедните часове на телефон 112 са подадени 15 сигнала за локални наводнения в Смолян, като основната част от сигналите са концентрирани около коритото на река Черна.

Смолян обстановка
Адриан Кулев, Dariknews.bg

Дъждът вече е спрял, ситуацията се нормализира и е започнало отстраняване на щетите и отводняване, каза за Дарик кметът на Смолян Николай Мелемов. "Просто всяко дере стана река и там, където има дерета, положението е сериозно", обясни той. Мелемов съобщи, че в града има затворени улици, отводняват се сгради. В помощ на службите в града са се включили военнослужещи, горските и частни фирми и щетите се отстраняват.

Заради свлачище, от 14,30 часа, е затворен за движение пътят между Асеновград и Смолян, съобщиха от пресцентъра на ОД на МВР - Пловдив. Причина за временното ограничение са паднали скални отломки на пътното платно на около 10 км след Бачково в посока Смолян, в близост до разклон за Югово. Предприети са действия за разчистване на свлачището с помощта на специализирана техника. До приключване на работата полицейски екипи насочват автомобилите по обходни маршрути.

Смолян обстановка
Адриан Кулев, Dariknews.bg

Поройни дъждове в страната и червен код за опасно време в Смолян

Адриан Кулев, Dariknews.bg

Чеперале също обяви бедствено положение заради усложнената обстановка вследствие на валежите. Няма данни за застрашени хора. В района на пожарната в града река Чая излезе от коритото си и заля главния път Смолян-Асеновград, съобщи кметът на общината Славка Чакърова. Тя призовава шофьорите да бъдат много внимателни. Чакърова посочи, че се правят диги на критичните места по реката. Свлачище прекъсна пътя Проглед-Чепеларе в района на село Проглед и движението в двете посоки временно бе спряно.

пътя Проглед Чепеларе
АПИ

В последствие движението бе пуснато в едната лента, а от АПИ призоваха шофьорите да карат внимателно и със съобразена скорост.

Проливен дъжд с буря парализира Истанбул, валежите не спират и в Гърция (ВИДЕО)

Адриан Кулев, Dariknews.bg