Авария остави Перник без парно
Авария остави Перник без парно / снимка: БГНЕС

Единственият работещ парогенератор на ТЕЦ-Република в Перник е аварирал днес към 14 ч., съобщиха от централата. За да бъде възстановено топлоподаването към града е започнало аварийно включване на 4-ти парогенератор от ТЕЦ-Република към Топлофикация-Перник. Министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков е разрешил пускането в експлоатация само до отстраняване на аварията, съобщиха от министерството.

„Заради ниските температури на въздуха, необходимостта от осигуряване на отопление за населението и заплахата от крупни аварии по топлопреносната мрежа и на съоръженията в централата (в резултат на замръзване), МИЕТ даде разрешение за аварийно включване на парогенератор номер 4. Разрешението се дава само за времето до отстраняване на аварията. Котелът вече е разпален и се подготвя за последващо включване на турбината, което ще позволи възстановяване на топлоподаването към града. Процедурата се очаква да отнеме около 6 - 7 часа", съобщават от ведомството.

Отстраняване на аварията може да започне след изстиване на съоръжението. Очаква се аварията да бъде отстранена до утре следобед.