Атака с условия за подкрепа на европътя на Сърбия
Атака с условия за подкрепа на европътя на Сърбия / Sofia Photo Agency, архив
Сърбия да промени политиката си към българското малцинство, иска Сидеров
31202
Сърбия да промени политиката си към българското малцинство, иска Сидеров
  • Сърбия да промени политиката си към българското малцинство, иска Сидеров

България да не дава категорична подкрепа за еврочленството на Сърбия, без да настоява за промяна в политиката на нашата съседка спрямо хората с българско самосъзнание на територията й. За това настоя лидерът на „Атака" Волен Сидеров при обсъждането в парламента на ратификацията на споразумението за стабилизиране и асоцииране между Европейските общности и техните държави членки и Република Сърбия. Документът беше одобрен от парламента, подкрепиха го всички, без депутатите от „Атака", които гласуваха въздържал се. Външният министър Николай Младенов пък каза, че страната ни трябва да подкрепя евроинтеграцията на страните от Западните Балкани при изпълнение на критериите за членство.

Волен Сидеров: „Ние сме държава, която обикновено подкрепя, без да поставя условия и без да изисква своя интерес. Нека да променим тази наша политика и нека България да започне да бъде държава, която да поставя акцентите на своя интерес, когато става дума за съседни държави, за други държави, и когато зависи тяхното приемна в ЕС. Моята идея е външно министерство да постави тези български бележки по въпроса за българското малцинство, което продължава да живее, без да му бъдат спазвани правата в Сърбия".

Меглена Плугчиева: „Този маниер на връщане отново в миналото, връщане във времена, когато наблюдатели, историци и политици наричаха това време съответно - време, в което на Балканите се гледаше като на барутно буре, смятам, че е един отречен, неперспективен подход".

Николай Младенов: „България ще отстоява своите интереси, интересите на нашите сънародници в рамките на преговорите с всичките страни в ЕС, които искат да бъдат част от ЕС, но ще го прави като страна членка на ЕС. Да го правиш като страна членка на ЕС означава да знаеш механизмите, които съществуват, за да се защитят правата на нашите сънародници".