/ БГНЕС
Държавната и местната власт трябва спешно да променят отношението си към ромите, защото ако продължи имитацията на дейност, има риск да се стигне до сериозно гражданско неподчинение. Това коментира в интервю за Дарик Арлин Антонов, бивш шеф на Националната служба за сигурност и бивш зам.-директор на Специализирания отряд за борба с тероризма. Според Антонов в случая с Габрово липсват бързи действия от страна на МВР и на общината. Той напомни, че преди близо 20 години е предлагал възможно решение като депутат, но идеята му не е била приета.
 
„В Габрово по принцип няма ромска махала. От някъде са пристигнали хора. Беднотията е голяма и тези хора се местят от едно место на друго. Голяма грешка е, че при появата на такива хора, не само в Габрово, но и на други места, местните органи и властта, прокуратура, полиция, веднага не проверяват кой се е появил, кога, защо е дошъл, регистриран ли е, къде живее с цел, тъй като в тези среди има и крими контингент, веднага да бъдат установени и върнати на местата, от където са“, каза Антонов.
 
„Цялата е, че имитираме дейност, защото идват избори в края на май, после пред есента и тези хора гласуват за този, който им осигури определени пари и условия за живот. Там тарторите в техните квартали донасят гласове, като не знаят за какво са гласували“, допълни той.
 
„Те не могат да влязат в Шенген. Видяхме рома, който ритна момичето в Германия. Видяхме ли какво поведение имат те към други граждани на ЕС? Това са хора, които са свикнали всеки да им е длъжен за нещо. И ако към тези хора не се тръгне сериозно и тези хора да се съдят, но не със смешни присъди, а да се вкарват да работят принудително по места. Някога предложих, но не го приеха, всички хора с две криминални деяния, без основно образование, да не участват в избори. По този начин те да не могат да ми решават живота. Двама глупаци, двама криминални престъпници, двама олигофрени бият гласа на един професор. Как ще вървим напред като нация? През годините има ли избори, всеки гледа да им вземе гласовете и те се усетиха, че силата им е в това, че могат да продават гласове техните лидери и затова нещата са на този хал“, посочи още Арлин Антонов, бивш шеф на Националната служба за сигурност и бивш зам.-директор на Специализирания отряд за борба с тероризма.