Арестуваха сънародник за смъртта на намерената в дере британка
Арестуваха сънародник за смъртта на намерената в дере британка / DarikNews.bg, Велико Търново
Арестуваха сънародник за смъртта на намерената в дере британка
86213
Арестуваха сънародник за смъртта на намерената в дере британка
Арестуваха сънародник за смъртта на намерената в дере британка
  • Арестуваха сънародник за смъртта на намерената в дере британка
  • Арестуваха сънародник за смъртта на намерената в дере британка

Британски гражданин е задържан за убийството на своя сънародничка в търновското село Раданово, официално потвърдиха от Областната дирекция на МВР.

На нарочна пресконференция днес директорът старши комисар Димитър Машов разкри подробности около кървавата драма.

На 16 април (събота) в Районно управление-Полски Тръмбеш е получен сигнал от жена, която обяснила, че от няколко дни не може да се свърже със своята съседка - 66-годишна британка. Униформени веднага отишли до дома на англичанката и установили, че къщата е заключена и няма следи от влизане с взлом. Полицаите обаче видели, че лампата в хола била оставена да свети. Проверили всички помещения на къщата, защото допуснали, че на стопанката може да и е станало лошо, но стаите се оказали празни.

В полицията образували издирвателна преписка, като в търсенето на жената се включило и местни жители.

Откриха в дере тялото на издирвана британка

"Домът на жената се намира в близост до река Янтра. В неделя сутринта при обход в района е намерен платнен чувал, заклещен в клони и дървета. От него се подавал човешки крак", обясни директорът на Областната дирекция на МВР.

Старши комисар Димитър Машов посочи, че незабавно е сформирана група от криминалисти, които отишли на местопроизшествието. "В хода на огледа е установено, че силно разложеното тяло е на жена, но към тогавашния момент не е изяснена приблизителна възраст, нито самоличност", посочи той.

Уведомена е Окръжната прокуратура, под чието ръководство е започната работа по разплитането на случая. Тялото е изпратено за аутопсия, като според съдебния лекар то е стояло между 4-5 дни край реката. Установено е, че жената е починала след нанесена тежка черепно- мозъчна травма. Изяснена е и самоличността на убитата.

В рамките на проведеното разследване са разпитани десетки свидетели. За броени часове криминалистите стигнали до евентуалния извършител на престъплението - 45-годишен британец, който живее в Раданово от около три години със съпругата и детето си. Мъжът се занимавал със строителство.

"Разпитите на свидетелите и намерените веществени доказателства сочат, че именно той е евентуалният извършител на престъплението. В неговия дом е извършено претърсване, при което също са намерени улики", информира старши комисар Димитър Машов.

По-късно британецът признал, че е убил съгражданката си. Посочил, че мотивът били пари - жената разполагала с неизяснена до този момент сума, която британецът искал да присвои.

Изяснено е, че престъплението е извършено в дома на мъжа, който живеел в близост до жертвата си. Жена му била в чужбина, а детето му било в същата къща. То обаче не е станало свидетел на зверството, съобщиха от полицията. Мъжът убил с изключителна жестокост британката - първо я душил, а след това и нанесъл удари по главата с чук. Все още не е изяснен точните ден и час на тежкото престъпление.

По данни на свидетели 66-годишната британка често посещавала дома на килъра си. Къщата му се намира около 500- 600 м от мястото, където е намерено тялото на жертвата.

В момента 45-годишният мъж е задържан под стража за 72 часа, като предстои да се гледа мярка за неотклонение, съобщи окръжният прокурор Емил Денев. Очаква се скоро да бъде получена и информация дали лицето е криминално проявено, за сега не е ясно дали е извършило престъплението под влиянието на алкохол или наркотици.

Уведомени за убийството са както близките на жертвата, така и британското посолство.

Други новини от Велико Търново