АПИ ще постави мантинела по всички изисквания на пътя край Своге възможно най-скоро
99641
АПИ ще постави мантинела по всички изисквания на пътя край Своге възможно най-скоро
  • АПИ ще постави мантинела по всички изисквания на пътя край Своге възможно най-скоро
Два месеца и половина след катастрофата край Своге, в която загинаха 20 души, все още не е ясно коя институция носи отговорност за незаконосъобразната мантинела на пътя. Това стана ясно на срещата на омбудсмана Мая Манолова, представители на Агенция „Пътна инфраструктура” и жители на Своге. Въпреки прехвърлянето на топката между институциите по темата, Дончо Атанасов от Управителния съвет на АПИ  пое ангажимент агенцията да поправи мантинелата.
 
МВР: Повече катастрофи след, отколкото преди ремонта на пътя през Своге

Миналия месец по инициатива на обществения защитник след жалба на граждани от Своге, в институцията се проведе среща с всички отговорни институции, на която се поеха конкретни ангажименти за обезопасяване на пътя II-16 от републиканската пътна мрежа София – Мездра, в участъка град Нови Искър до село Ребърково да бъдат удовлетворени. Тогава бе взето и решение за среща на 12 ноември, на която институциите да отчетат свършеното от тях. 
 
След катастрофата край Своге на 25 август стана ясно, че мантинелата в района на инцидента не е поставена спрямо законовите изисквания, че е била с дефекти заради предишни катастрофи и е оправяна с подръчни материали.  Един от основните проблеми на институциите беше, че така и не можаха да разберат коя точно носи отговорност за съоръжението на пътя. Жителите на Своге казаха, че до момента основни нередности на пътя не са оправени и мантинелата е оставена във вида, в който е била след инцидента. Те признават, че е работено по поетите ангажименти, но смятат, че работата не е довършена. Атанасов обясни, че е започната работа на пътя, но тя изисква време.
 

25 август: Автобус се преобърна край Своге, катастрофата взе жертви

„Има напредък, институциите са се задействали и част от това, което обещаха на първата среща е свършено или вече започват да го вършат. Става дума за почистването от клони и храсти, за маркировката, за отводняване на проблеми места на участъка от пътя, за повдигане на паднали пътни знаци, проектирана е пасарелка, поправена е мантинела на острия завой, но има забележки по отношение на качеството на извършените дейности“, обобщи омбудсманът.
 

Ранена пътничка от автобуса: Вина не трябва да се търси единствено в шофьора

„Намери се и решение кой да поправи мантинелата на участъка на катастрофата. Наистина много срамна история, при която институции си прехвърляха топката – чия е мантинелата, кой я е сложил и в резултат на това кой трябва да я поправи. Разправията продължава между Община Своге и МРРБ, но все пак добрата новина е, че се намери институция, която да го направи, въпреки уговорките. Срамна ситуация, която намери своето решение“, акцентира Манолова. Дончо Атанасов каза, че АПИ ще оправи мантинелата. По думите му това ще се случи възможно най-скоро и ще бъде направо съобразно всички законови норми, като ще бъда сложена най-здравата и устойчива мантинела.
 
Автобус се обърна в крайпътно дере в близост до Своге на 25 август. На място загинаха 15 души, а в период от около месец след инцидента починаха още петима от пострадалите. До момента единственият обвиняем за трагичната катастрофа е шофьорът на автобуса Григор Григоров.