Апелативният съд гледа делото срещу Мургина
Апелативният съд гледа делото срещу Мургина / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Софийският апелативен съд ще заседава по делото срещу Мария Мургина, подсъдима за престъпления по служба, принуда и потвърждаване на неистина в писмена декларация. Делото на бившата изпълнителна директорка на НАП беше върнато за ново разглеждане от Върховния касационен съд (ВКС) на 16 май м.г.

Върховните магистрати отмениха присъдата на Софийския апелативен съд от 20 юни 2012 г., в частта, с която Мургина е призната за невинна по обвинението за принуда, за което СГС я осъди. Така ВКС върна делото за ново разглеждане от друг състав на САС, от стадия на съдебното заседание, само в отменената част. Върховните магистрати оставиха в сила присъдата на САС в останалата й част.

В средата на 2012 г. Софийски апелативен съд оправда Мария Мургина. Бившият директор на Националната агенция за приходите стана първият осъден високопоставен държавен служител от предишното управление. Прокуратурата й повдигна общо четири обвинения. На 25 януари 2011 г. Мургина беше оправдана по първите две - за незаконно прихващане на данъчни задължения от 11,5 млн. лв. на фирма на бившия собственик на „Кремиковци" Валентин Захариев, както и за невярно деклариране на имот в Созопол пред Сметната палата.

СГС тогава я призна за виновна по другите две обвинения. Четири години затвор магистратите й присъдиха за това, че в периода 16-20 юни 2006 г. Мария Мургина е нарушила служебните си задължения, като дала указания на друго служебно лице в столичния НАП, за да се промени ревизионен акт. Според съда от това са настъпили вредни последици за бюджета в размер на над 1,3 млн. лева. Съдът призна Мургина за виновна и по обвинението, че е принудила бившия директор на Териториална дирекция на НАП в Силистра Милена Цолчовска да подаде молба за напускане. За това престъпление наказанието, което съдът определи за Мургина, бе 3 години лишаване от свобода и 10 000 лева обезщетение на Цолчовска.

Впоследствие Софийският Апелативен съд оправда Мургина и по двете обвинения, за които беше осъдена.