Анна-Мария Борисова е новият здравен министър
Анна-Мария Борисова е новият здравен министър / снимкa: Sofia Photo Agency, Юлиана Николова

Анна-Мария Борисова е новият министър на здравеопазването в кабинета на Бойко Борисов, съобщи премиерът след заседанието на правителството.

"Не съм имал колебания при избора на новия здравен министър. Това е първият и единствен човек, на когото съм предлагал пост. Тя има тежък характер, трудно комуникативна, на мен такъв човек ми трябва", заяви премиерът Бойко Борисов.

Здравната реформа трябва да се случи и първата задача на здравния министър е да спре течовете в здравната система, допълни Борисов. По думите му Анна-Мария Борисова има компетенцията и волята да реализира тези задачи. "Възлагаме на нея да проведе реформата по-бързо и по-решително", допълни премиерът.

Ендокринологът проф. Анна-Мария Борисова е втората жена начело на здравното ведомство след Мими Виткова. 

Проф. д-р Борисова е завършила медицина в Медицинска академия в София през 1974 година. Започнала е работа като интернист в Окръжна болница - Ловеч. През 1980 година е придобила специалност по вътрешни болести. През 1982 година е придобила специалност по ендокринология. През 1987 година е станала доктор по медицина, тема: "Инсулинова чувствителност и бета-клетъчна функция при различни форми на диабет". От 2005 година е доктор на медицинските науки, тема: "Влияние на различните антиостеопорозни средства върху постменопаузалните метаболитни промени у жената". От 2006 година - професор, началник на Клиника по тиреоидни и метаболитни костни заболявания, Клиничен център по ендокринология, Медицински университет, София. Има участия в над 10 клинични проучвания (в 7 от тях като Главен изследовател). Председател е на Българското дружество по ендокринология и Българската лига за профилактика на остеопорозата.

Предшественикът на Борисова - Божидар Нанев, подаде оставката си миналия вторник, след като прокуратурата го обвини за сключването на 2 неизгодни за държавата сделки, нанесли щети на стойност над 2,4 милиона лева. Сделките са свързани със закупуването на антивирусни препарати, като едната от тях е сключена през декември миналата година и чрез нея са набавени 200 хиляди дози от препарата Тамифлу на цена, много по-висока от цената, предложена от Националната здравна служба на Великобритания.

По данни на прокуратурата тази доставка е била поръчана след края на грипната епидемия, а договорът е сключен седмици след като министерството е разполагало с информацията за по-изгодната цена, предложена от Великобритания. Премиерът Бойко Борисов прие оставката на Нанев.