Александър Йорданов: Борисов осъзнава, че сам дълго не можеш да управляваш
Александър Йорданов: Борисов осъзнава, че сам дълго не можеш да управляваш / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Александър Йорданов: Борисов осъзнава, че сам дълго не можеш да управляваш
58879
Александър Йорданов: Борисов осъзнава, че сам дълго не можеш да управляваш
  • Александър Йорданов: Борисов осъзнава, че сам дълго не можеш да управляваш

По повод номинацията на СДС за конституционен съдия в ефира на Дарик Александър Йорданов коментира, че „Бойко Борисов постепенно осъзнава, че сам дълго не можеш да управляваш". Според една от знаковите фигури в СДС от миналото, заявена в аванс подкрепа на ГЕРБ за кандидат на сините, е вид протегната ръка към старата десница. „Независимо от критиките й към сегашната власт, дълг на старата десница е заедно с ГЕРБ да работи за следващо дясно-центристко правителство", коментира Александър Йорданов.

„Атаките срещу ГЕРБ стават много и разнопосочни и срещу личността на премиера Борисов - още повече. Мисля, че той си е дал сметка, че в този момент би било недобър политически ход, ако отново излезе с тезата, че понеже ГЕРБ е спечелил изборите и те са мнозинство, те могат да наложат някаква своя кандидатура. Борисов постепенно осъзнава, че избори можеш сам да спечелиш, но дълго да управляваш сам не можеш. Може би след следващите избори още по-ясна ще му стане тази политическа истина", коментира той.

Според Йорданов „дълг на старата десница независимо от критиките, които е отправяла към ГЕРБ, основателни в много отношения, и споровете, и твърдото опозиционно поведение, е да погледне по-трезво действителността в България и да си отговори на въпроса иска ли БСП отново да формира следващото правителство на България или би направила тази стара десница компромиса да подаде ръка на ГЕРБ. Политиката е изкуство на диалога и старата десница заедно с ГЕРБ трябва да намерят някакъв модус на взаимните си интереси, да си вземат някоя и друга горчива дума назад и СДС да потърси възможност заедно с ГЕРБ да формират евентуално мнозинство. България тогава ще има ясно дясно-центристко правителство", според него.