АБВ отново критикуват закона „Кунева
АБВ отново критикуват закона „Кунева / снимка: БГНЕС
АБВ отново критикуват закона „Кунева"
81605
АБВ отново критикуват закона „Кунева"
  • АБВ отново критикуват закона „Кунева"

Посланиците, които подкрепят антикорупционния закон на вицепремиера Меглена Кунева, да кажат как в техните страни работят по анонимни сигнали. Това поиска заместник-председателят на АБВ Румен Петков малко преди партията да се регистрира в ЦИК за предстоящите местни избори. Румен Петков коментира още, че нито една европейска прокуратура не работи по анонимни сигнали. 14 посланици от страни в Европейски съюз и още двама от държави извън съюза излязоха със съвместно изявление, в което призоваха депутати, отхвърлили проекта на Кунева, да предложат нови идеи за борба с корупцията. Миналата седмица НС отхвърли законопроекта за борба с корупцията по високите етажи на властта, изготвен от вицепремиера Меглена Кунева, а премиерът Борисов заяви, че след корекции той ще бъде внесен отново в парламента след три месеца. 

Заместник-председателят на АБВ Румен Петков отново подчерта, че в закона на Кунева има много недомислици като даде и конкретен пример за това. Петков поиска от посланиците да кажат как в техните страни работят по анонимни сигнал.

„Да поканим и посланици и те да споделян с нас челния опит в техните страни как работят по анонимни сигнали. Да видим например в Германия, като се получи анонимен сигнал, какво се прави с него. И те като нямат този челен опит, ще апелирам към министъра на външните работи да бъде преведен нашият законопроект, за да могат те да го реализират в своето законодателство веднага. Не бива да се колебаят, когато виждат нашия челен опит с анонимки да действаме, да го приложат на територията на собствените си страни. Министър-председателят е човекът, от който зависи назначаването на шефа на бюрото. Министър-председателят ще бъде ли информиран, ако има анонимен сигнал срещу него? Според мен ще бъде, не че съм мнителен. Значи той трябва да бъде отстранен от длъжност веднага, докато приключи проверката срещу него. Както и президентът, разбира се. Ами ако получим анонимен сигнал срещу председателя на бюрото, какво правим? Той ще се проверява сам. В закона е предвидена процедура, която се атакува като несъстоятелна и от Сметната палата, и от прокуратурата. Там се казва, че трябва да отговаря на високи обществени очаквания. Какво е високи обществени очаквания", попита Петков.

На въпроса кой ще понесе отговорността, ако АБВ не съберат 200 000 гласа на местните избори, Петков посочи себе си. „Аз съм човекът. По какъв начин? Стягам куфара за село", отговори той на журналистическите въпроси.

От АБВ поискаха още жребият за номерата на бюлетините за партиите, участващи в местните избори, да се тегли на национално ниво в ЦИК, а не в Общинските избирателни комисии, както е предвидено в момента в Изборния кодекс. АБВ ще подкрепи кандидатите на БСП за кметове на Ловеч и Троян Минчо Казанджиев и Донка Михайлова. Партията на Георги Първанов издига 19 кандидати за кметове на общини и 26 районни.

Петков отхвърли информацията, че структурата им в Благоевград се е разпаднала заради наложена кандидатура за кмет, която местната организация не одобрява.