80 хил. лв. допълнително за столичната спешна помощ
80 хил. лв. допълнително за столичната спешна помощ / снимка: DarikNews.bg, архив
7-часов работен ден е обещал д-р Златанов на лекарите в Спешната помощ
73559
7-часов работен ден е обещал д-р Златанов на лекарите в Спешната помощ
  • 7-часов работен ден е обещал д-р Златанов на лекарите в Спешната помощ

Общо 80 000 лева ще бъдат разделени сред работещите в столичната спешна помощ през следващия месец като допълнителни възнаграждения. Парите се предоставят от Здравното министерство като компенсация за това, че от началото на годината работната заплата на спешните служители не е била увеличена с 10%, както е трябвало, а с 8,5 %.

От септември пък лекарите в столичния спешен център ще преминат от 8-часов на 7-часов работен ден. Тази стъпка се очаква също да увеличи заплатите им, защото от тях ще изискват по-малко отработени часове. Това обясни временният директор на центъра д-р Александър Златанов днес, след като се срещна с недоволните си служители, както и с един от синдикатите.

По-рано през деня работещите в центъра обясниха, че искат увеличение на щатните си заплати, тъй като ако постъпят на работа нови колеги, допълнителното материално стимулиране за всички автоматично ще се намали.

Ако се увеличи съставът на столичния спешен център, това ще доведе до намаляване на допълнителното материално стимулиране с около 10 лв. на човек, твърди д-р Александър Златанов. През август обаче работещите в центъра ще получат повече от всеки друг месец, защото ще си поделят предоставените 80 000 лв., а от септември ще минат и на 7-часов работен ден: "Заповедта е налична, разполагаме с 80 000 лева повече за месец август. Друго, до което стигнахме като решение, обещах им от 1 септември да ползват правото си на един час намалено работно време".

Златанов добави, че предстои да бъде проверена процедурата, по която се е разпределяло досега допълнителното материално стимулиране сред подчинените му: „Имаше различни мнения, че се прави непрозрачно, че се разпределят в интерес на определени хора и в ущърб на други. Издадох заповед, че всеки, който пожелае, има достъп до начина, по който е извършено точкуването, вследствие на което се определя конкретна сума за допълнително стимулиране. Ако е несъгласен с начина, по който е извършено това точкуване, той може да възрази. Ако има основание, сумата му ще бъде коригирана".

Днес д-р Златанов се срещна и с лидера на КТ „Подкрепа" д-р Константин Тренчев, от думите на когото стана ясно, че се върви към подписване на колективен трудов договор: „Започваме преговори по сключване на колективен трудов договор, който ще регламентира много от тези неща, включително и това дали можеш да говориш или не можеш".

По-рано през деня служителка се оплака, че е подписала договор, според който не може да говори пред медиите без разрешението на директора си: „Аз не съм излязла, за да уронвам ничий престиж. Говорим си за неща, които вълнуват не само нас, работещите в системата".

Служителката обаче добави, че е подписала договора преди няколко месеца. По-късно д-р Златанов обясни: „Това е направено много преди да бъда тук - вътрешен нормативен документ. Спазван до онзи ден, спазвайки процедурата е редно да се спази и за в бъдеще. Аз, лично, не съм наказвал никой".