400 души в Габрово протестираха срещу “Свидетели на Йехова”
400 души в Габрово протестираха срещу “Свидетели на Йехова” / снимка: Дарик - Габрово

Около 400 души, водени от Великотърновския митрополит Григорий, взеха участие в протестното шествие срещу строежа на храм “Свидетели на Йехова” в Габрово. Началото беше дадено с тревожен камбанен звън от трите централни църкви. По-рано, в храм “Успение на Пресвета Богородица” дядо Григорий отслужи молебен и благослови подписка срещу строежа на храма. В нея до момента са се разписали близо 5000 души.

 

В шествието най-масова се включиха членове на „Атака”, ВМРО и „Гергьовден”. С викове “Искаме ли секти? – Не!”, те преминаха през централните улици на града. Присъединиха се и представители на различни политически партии, областният управител Светлозар Тодоров, игуменката на Соколския манастир майка Мелания, както и духовниците от всички православни храмове в Габрово. Специално за протеста бяха пристигнали членове на ВМРО и от други градове.

 

Шествието завърши пред сградата на Общината, където подписката беше връчена на кмета Томислав Дончев. Градоначалникът я прие, но заяви, че той е длъжен да спазва закона, независимо какви са неговите лични желания и желанията на народа. От „Атака” връчиха и протестна декларация срещу "Свидетелите на Йехова".

 

Сред протестиращите се чуха мнения, че щом не може със законови средства да се спре строежа храма, тогава ще бъдат намерени други начини.