32-годишна жена е починала след операция в „Пирогов”
32-годишна жена е починала след операция в „Пирогов” / Sofia Photo Agency архив

32-годишната Галина Мигохосян-Николова е починала на 29 февруари при операция от апендицит в „Пирогов". Три дни от болницата крият новината за смъртта на младата жена. От Софийска градска прокуратура казаха за БНТ, че е образувано досъдебно производство срещу неизвестен извършител за причиняване на смърт по непредпазливост.

На 29-ти февруари Галина влиза в операционната за операция от апендицит, но умира на операционната маса. Медицинската документация е скрита и така дори и дежурният полицай в Пирогов е лишен от информацията за самоличността на починалата. По неофициална информация за по малко от час на място е пристигнал прокурор, който е присъствал на изнасянето на тялото от болницата и транспортирането до Съдебна медицина.

От Катедрата по съдебна медицина отказаха каквато и да е информация по случая. От прокуратурата уточниха, че разследването е започнало след жалба на съпруга на починалата. Иззети са всички документи от Пирогов и назначена петорна медицинска експертиза. Случаят е възложен за разследване на СДВР.

Пресаташето на Пирогов Стоян Узунов каза за БНТ, че е образувана вътрешнолекарска комисия, която да анализира случая. Той отказа да отговори защо информацията е крита 3 дни и отказа повече информация с мотива, че имало образувано досъдебно производство. Имената и възрастта на починалата съвпадат със самоличността на съпругата на съдия от Софийския районен съд, но никой не е потвърдил дали това е причината повечето институции да мълчат по случая толкова време.

Малко по-късно Стоян Узунов, главен експерт „Връзки с обществеността" на УМБАЛСМ „Пирогов", обаче разпространи писмо-протест срещу изнесената информация. В текста до медиите той пише:

„Във връзка с появилите се информации, визиращи мое изказване пред репортер на Националната телевизия, държа да заявя следното: по телефона, във връзка с трагичния случай, ми се обади репортер от БНТ. Разговорът, който проведох с него, беше в присъствието на външен човек и директора на „Пирогов". Сигурен съм, че и двамата ще потвърдят казаното от мен пред въпросния господин (след казаното от него не мога да го нарека колега). А то беше, че има такъв случай, че е назначена общоболнична ЛКК и че се води досъдебно производство. Не имало други въпроси и други отговори. Тъй като вече съм разколебан в коректното отношение към поднасяната информация, пиша тези редове за тези, които ме познават - като колега и като човек, свързан от известно време с каузата „Пирогов".

Узунов завършва писмото си остро с думите: „Късно ми е да ставам за резил, но няма да позволя и на някакъв п......о да хвърля кал върху името ми".