30 години затвор за отвличане предлага Борисов
30 години затвор за отвличане предлага Борисов / снимкa: Sofia Photo Agency
30 години затвор за отвличане предлага Борисов
22809
30 години затвор за отвличане предлага Борисов
  • 30 години затвор за отвличане предлага Борисов

Минимум 30 години да бъде присъдата за отвличане в готвения нов закон за този вид престъпления. За такова наказание ще настоява премиерът Бойко Борисов. Ако бъде причинена смъртта на отвлечения човек, наказанието да бъде доживотен затвор, поиска още Борисов. Той допълни, че до няколко дни ще започне обсъждането и представянето на законопроекта.

Доживотен затвор или от 20 до 30 години „лишаване от свобода" и отнемане на цялото имущество иска партия „Ред, законност и справедливост" за лица от системата на сигурността, които съдействат при отвличания. РЗС предлага строгите санкции в законопроект за изменение и допълнение в Наказателния кодекс и Наказателно-процесуалния кодекс. Лидерът на партията Яне Янев обясни:

„Ако си бил в системата или си излязъл от нея и си съорганизатор, участник или подбудител на подобно престъпление санкциите за теб ще бъдат много по-тежки, отколкото за всички останали. Ние считаме, че е редно в НК да се даде възможност на всички участващи в тази група и дори извършили съответното престъпно деяние да могат да сътрудничат на службите. Ако някой е организирал подобно престъпно деяние преди да се извърши и доброволно отиде и съобщи на МВР, на ДАНС или на други оторизирани органи той да бъде освобождаван от отговорност", поиска Яне Янев.

От РЗС предлагат България да покани чужди експерти от държави, които са се справили с отвличанията, за да пресекат този процес. Към момента страната ни не може да се пребори сама с проблема. От партията смятат още, че не може да се създаде и специален закон за отвличанията, каквато възможност бе обсъждана от ГЕРБ.