13 досъдебни производства за купуване на гласове в цялата страна
13 досъдебни производства за купуване на гласове в цялата страна / cнимка: Sofia Photo Agency
13 досъдебни производства за купуване на гласове на местните избори са образувани в цялата страна. Това съобщиха от Върховната касационна прокуратура. Общо за двата тура на местните избори са подадени 179 сигнали и жалби за нарушения.

Най-много разследвания за купуване на гласове, са образувани в Районна прокуратура Перник – 3 досъдебни производства. По 2 дела са образувани във Варна, Стара Загора и Берковица. По едно досъдебно производство се води в районните прокуратури в Несебър, Добрич, Казанлък и град Левски.

В софийския апелативен район от 72 постъпили сигнала и жалби са образувани общо 5 досъдебни производства. В бургаския апелативен район – от 21 жалби се води само 1 дело. В апелативния район Велико Търново от 8 сигнала също е образувано само 1 дело. Във варненския район от 40 жалби са образувани 3 дела и в пловдивския район – от 38 жалби са образувани 3 дела.

От прокуратурата уточняват, че причината е във факта, че жалбите и сигналите действително съдържат данни за купуване на гласове, но преобладаващата част от тях не са подадени от пострадали лица по смисъла на Наказателния кодекс или пък не са подадени до прокуратурата като компетентен орган. Подавани са и сигнали за предизборна агитация в изборния ден, както и за отправени обиди и заплахи към гласоподаватели и членове на изборни комисии.