12 болници в страната ще получат нова апаратура за лечение на рак
12 болници в страната ще получат нова апаратура за лечение на рак / снимка: Sofia Photo Agency, архив
12 болници в страната ще получат нова апаратура за лечение на рак
50723
12 болници в страната ще получат нова апаратура за лечение на рак
  • 12 болници в страната ще получат нова апаратура за лечение на рак

До две години нова модерна апаратура за лечение на ракови заболявания ще получат 12 болници в страната, съобщиха от Министерство на здравеопазването. Оборудването ще бъде осигурено по Оперативна програма "Регионално развитие", а предвидените средства са 148 милиона лева.

С част от парите ще се изградят и два нови центъра за лъчетерапия в столичната онкологична болница и болница "Св. Марина" във Варна.

Модерна апаратура ще получат многопрофилните болници в Пловдив, Плевен, Велико Търново, Русе, Сливен, Благоевград, Монтана, Смолян и Кърджали.

Александровска болница в София ще разполага с нов апарат за образна диагностика.

Ракът на хранопровода, стомаха и панкреаса вече ще могат да се лекуват и с лъчетерапия. По-голям ще е достъпът на пациенти с рак на белия дроб и простатата, обясни доц. Веселина Първанова, ръководител на Клиниката по лъчелечение в столичната онкологична болница: "Достъпът на болните в листа на чакащите ще бъде около 40 дни за болните, а не както сега - 150 дни. Броят на болните, които ще се лъчелекуват в онкологичния център в кв. „Дървеница" в София ще бъде около 4000, като сега са около 2500. Ще се даде възможност на болните с авансирали тумори, които са голям процент, на ректума и на маточната шийка да се облъчват предоперативно, а сега, поради невъзможност да бъдат включени в листа на чакащите, тези болни се оперират веднага и лечебните резултати са съвсем по-различни, лоши".

Новите апарати за лъчелечение в София и Варна ще струват 26 млн. лева. Те ще осигурят безпроблемното лекуване на онкоболните поне за 10 години, посочи Веселина Първанова.