102,7 млн. лева укрити данъци хванати от МВР и ДАНС
102,7 млн. лева укрити данъци хванати от МВР и ДАНС / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Осигурителни и данъчни измами на стойност 102 652 379 лв. са хванали през миналата година МВР и ДАНС. Това става ясно от доклад на вицепремиера Цветлин Йовчев до правителството на тема работата на Съвета за координация на борбата с правонарушенията, засягащи финансовите интереси на ЕС, съобщава "24 часа".

Най-голям е делът на установените опити за укриване на ДДС - 84,6 млн. лв. На стойност 13,5 млн. лв. пък са установените опити за укриване на данък върху доходите на физическите лица. При корпоративния данък са хванати опити за укриване на 3,5 млн. лв., а при здравните осигуровки щетите са били за 48 500 лв.

При работата по укриване на данъци и осигуровки МВР и ДАНС са работили заедно с Главната инспекция по труда и Агенция „Митници”. Още 18 млн. лв. са били установени по 204 проверки на прокуратурата, става ясно от доклада на Йовчев.

Дирекция АФКОС на МВР пък е подала към европейската служба за борба с измамите ОЛАФ сигнали за нередности при усвояването на еврофондовете на стойност над 40 млн. евро. Към Брюксел са пратени и 104 сигнала за нередности и потенциални измами.

Най-голяма е стойността на установените нередности при спряната в момента Оперативна програма “Околна среда”. Те са за 10,4 млн. лв., като са установени 14 нарушения. На същата стойност са били нередностите в ОПОС и през 2012 г., става ясно от статистиката, предоставена от Йовчев като приложение към доклада му.

Най-много като брой нередности се отчитат по ОП „Регионално развитие”. Те са 23 за общо 2,4 млн. евро. Подобни са изводите и от одитите на финансовото министерство, пише в доклада. От 24 проверени проекта по програма „Околна среда” са открити грешки с финансово влияние за 3,4 млн. лв. 2,7 млн. лв. пък е стойността на грешките по ОП „Конкурентоспособност”.

Почти 10% от обществените поръчки, направени по изпълнение на европроектите, са сгрешени и нанасят финансови вреди, става ясно от доклада на вицепремиера. През миналата година са проверени 452 обществени поръчки по европроекти. При 43 от тях са установени проблеми.

Специализираната дирекция е успяла и да приключи две свои разследвания, при които щетите са за 6,7 млн. лв.

По подаден от Гранична полиция сигнал към ОЛАФ за канали за цигари през Черно море европейската служба е започнала разследване, което е преустановило контрабанда на цигари от Молдова на стойност над 41 млн. евро, пише още в доклада на вицепремиера.

479 материала за злоупотреби с еврофондовете пък са били предадени на прокуратурата. По 221 не е намерено доказателство за престъпление. В съда са внесени 30 обвинителни акта и 1 споразумение, а при 67 случая само са наложени глоби.

Страната ни се ангажира през 2014 г. да завиши наказанията за злоупотреби с еврофондовете, както изисква Брюксел.