Затварят завода на Каменица в Пловдив
Затварят завода на Каменица в Пловдив / netinfo

Заводът на Каменица в Пловдив затваря врати от днес и прекратява дейността на пивоварната в сегашния й вид, като индустриалната производствена дейност на дружеството ще бъде изцяло пренасочена към град Хасково.

На част от територията на съществуващата днес пивоварна ще бъде изграден мултифункционален комплекс. Той ще включва микропивоварна за производство на крафт бира, музей на 135-годишната история на пивоварната, класически ресторант, магазин за сувенири, парк с пространство за отдих и отворена амфитеатрална сцена за културни и социални събития.

Изграждането на комплекса ще стартира в началото на 2016 г. и се очаква да бъде завършено в началото на 2017 г., като инвестицията там ще бъде за около 2 млн. лева.

„Каменица" вече е в процес на търсене на подходящ инвеститор за останалата част от парцела на настоящата пивоварна с общ размер 31 000 кв. метра.

От общо заетите в Пловдив 189 служители, фирмата ще се раздели с 58, които са заети в сферата на производство и логистика. На други 16 ще бъде предложено преназначение в пивоварната на компанията в град Хасково, а на 33-ма служители ще бъде дадена възможност за временно назначение по проект в пивоварната до пълното  преустановяване на производствените дейности.

Така предстоящите промени ще засегнат общо 107 служители, а в Пловдив ще останат да бъдат постоянно заети общо 82 служители на „Каменица" от отдели търговски, финансов, човешки ресурси и други.

Всеки един от засегнатите служители ще бъде обезпечен с компенсационен пакет, който ще осигури доход от 7 до 14 месеца в зависимост от индивидуалния трудов стаж в компанията.

Решението за преобразяване на присъствието на компанията в града е взето след задълбочен и пълен анализ на потенциала за развитие на пивоварната в Пловдив.

„Истината е, че когато през 1881 г. в пивоварна „Каменица" е произведена първата бира на България, предприятието се е намирало в периферията на града, в незаселена индустриална зона. Днес, обаче, заводът се намира в сърцето на жилищен квартал, близо до централната част на града, което прави достъпа и обслужването на предприятието изключително трудни и ограничава възможностите ни за бъдещи инвестиции в разрастване на производството", заяви Марко Ниавро, генерален директор на „Каменица".

Други новини от Пловдив