Задават се по-скъпи таксита
Задават се по-скъпи таксита / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Задават се по-скъпи таксита
51172
Задават се по-скъпи таксита
  • Задават се по-скъпи таксита

Предстои покачване на цените на таксиметровите услуги в София. Такива са сметките на бранша, като все още няма фиксирана дата от кога това ще се случи. Причината за очакваните по-високи сметки за услугата са цените на горивата и природния газ. Фирми от сектора напомнят, че цените не са коригирани от 2006 година.

Да очакваме по-високи цени на такситата с около 17-18 стотинки на километър - това коментираха собственици на големите компании в бранша. Нормално е да има увеличение, след като скачат цените на горивата и природния газ, обясни Людмил Лазаров, собственик на таксиметрова компания. Той не можа да каже конкретно кога такситата ще ни возят по-скъпо, но бе по-конкретен за ценовия скок. „Между 20 и 30 процента смятам, че е необходимо с оглед на голямото повишение цената на природния газ, а през пролетта предстои и ново, доколкото знам. Приемете, че едни 30 на сто са съвсем обосновани", коментира той. На въпрос на каква печалба работят такситата на компанията, Лазаров отговори: „Печалба? Какво говорите? То е толкова индивидуално. Знаете как са таксиметровите превози, общо взето, нещата са доста свити напоследък. Работата не е много, разходите са големи".

Лазаров прогнозира, че увеличението на цените ще доведе до свиване на потреблението, но смята, че браншът няма избор.

Увеличение е нужно, защото цените нe са променяни от 2006 година насам, коментира и Емил Игнатов, собственик на друга голяма таксиметрова фирма в столицата. „Поради голямото предлагане на таксиметровата услуга все още пазарът не позволява цената й да се увеличи. Според мен лично в скоро време ще се наложи да се увеличи тя. Нашата компания изчаква повишение на цените от по-големите от нас фирми. Когато те увеличат цените, и ние ще го направим", каза той. По думите му ориентировъчно предвид ситуацията, че цените не са пипани от пет години, 30 на сто е разумен скок, което ще направи стойността на превоза за крайния клиент около 75 стотинки на километър. Според него такова повишение като относителен дял е много, но в парично изражение трябва да се вземе предвид какви са били цените на горивата например преди пет години. „С течение на времето таксиметровият шофьор свива, свива, това не прави, автомобила не поддържа както трябва, само и само да остава за лизинг на колата, за гориво, вкъщи да си храни семейството", коментира Игнатов.

Кога ще плащаме по-скъпо за таксиметровите услуги все още не е ясно.