Забавянето на икономиката отслабва борбата с промените в климата
Забавянето на икономиката отслабва борбата с промените в климата / снимка: EPA/BGNES

Забавянето на икономиката отслабва ентусиазма за скъпоструващата борба срещу промените в климата, но пък устойчиво високите цени на петрола поддържат надеждата за "зелена революция" в полза на технологиите за производство на енергия от възобновяеми източници, твърдят експерти, цитирани от Ройтерс.

В края на 2009 г. в Копенхаген ще се водят преговори на ООН за нов договор за борба с климатичните промени, които ще се стават според резултатите от срещата, която започва тази седмица - от 21 до 27 август в Гана. Опитите за спасяване на климата

обаче са помрачени от тревогите на световната общност от забавянето на икономическия растеж и протичат в обстановка, помрачена от неуспеха на преговорите за либерализиране на световната търговия.

Забавянето на растежа "вероятно ще намали интензивността на преговорите", твърди Камерън Хепбърн от Оксфордския университет, експерт по опазването на австралийската околна среда. "Но желателно ли е това? Пределно ясният отговор е "не".

Много експерти по климата вярват, че разходите по мерките за намаляване на емисиите на парникови газове от изгарянето на изкопаеми горива биха били много по-малки от дългосрочните вреди, които ще причини бездействието - повече горещи вълни,

покачване на морското равнище, сривове в производството на храни поради суша в някои области и наводнения в други.

"Зелената революция така или иначе ще дойде", заявява Кони Хегедор, министър на климата и енергетиката на Дания, страната домакин на планираната за декември 2009 г. среща на ООН, в отговор на въпрос за въздействието от забавянето на икономиката.

В САЩ, единствената индустриална държава, която не е подписала Протокола от Киото за ограничаването на емисиите на парникови газове, лявото крило на зелените активисти се дистанцира от петролните компании.

"Ние искаме да намалим зависимостта си от петрола", посочва Пола Добрянски, заместник-държавен секретар на САЩ, водеща преговорите по климата във Вашингтон, отговаряйки на въпроса дали икономическите проблеми ще се отразят върху готовността на САЩ да се бори с промените в климата.(БТА)