За подобряването на бизнеса трябва да се мисли превантивно
За подобряването на бизнеса трябва да се мисли превантивно / снимкa: БГНЕС

Би трябвало повече да се мисли превантивно за подобряване на бизнес средата, а не само да се гледа на бюджета, като на един инструмент, в който се взимат едни пари и се харчат едни пари. Това коментира в предаването „Денят” на Дарик Лъчезар Богданов от "Индъстри Уоч".

„Тези дискусии, които са водени, по никакъв начин, не са били обвързани с това дали ще се харчи повече или по-малко и дали ще има по-сериозни промени в данъчната политика или не. Ясно беше, че такова нещо не е обсъждано и едва ли е имало шанс да бъде променено нещо”, посочи Лъчезар Богданов.

Учудва ли ви г-н Богданов, че така дискутираният бюджетен излишък остана три процента?

„Не ме учудва. Това, което е написано явно няма никакво значение за управляващите, тъй като те приемат тази величина единствено като резултативна. Те я залагат, но след това, според тях, каквото се случи през годината това ще бъде. Според мен проблемът е в някакво объркване за какво служи този излишък и в това защо правителството води такава консервативна фискална политика. Затова се водеше и затова трябва да продължи да се води, за да изглеждаме едно по-добро място, да се откроим от тези страни, които водят неблагоразумна политика, която в краткосрочен план може би изглежда добре, но в дългосрочен план при първия полъх на лошите новини води до много тежки последици за тези икономики. Според мен това е, което по-трудно се разбира от голяма част от управляващите и от опозицията”, коментира Лъчезар Богданов.