Юнкер не изключва колективна помощ МВФ-ЕС за Гърция
Юнкер не изключва колективна помощ МВФ-ЕС за Гърция / снимка: Reuters

Ръководителят на групата финансови министри от еврозоната Жан-Клод Юнкер заяви, че не изключва възможността Гърция да бъде подпомогната съвместно от европейски страни и Международния валутен фонд, макар да подчерта, че не подкрепя идеята да се прибегне до помощта на МВФ.

"Аз не подкрепям идеята да се прибегне до МВФ. Но все пак няма да е еретично да помислим дали не бихме могли да прибегнем до два вида инструменти: двустранни помощи за Гърция и доза помощ от МВФ, но по-голяма от техническа експертиза", посочи вчера Юнкер пред Европейския парламент.

"Още е твърде рано да се произнесем окончателно по въпроса, но не е изключено да можем да прибегнем до този двоен инструмент. Моето лично мнение обаче е, че по-добре да минем без МВФ", добави Жан-Клод Юнкер, пише БГНЕС.

Вчера председателят на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу иска предстоящият Европейски съвет, на 25 и 26 март в Брюксел, да одобри европейски механизъм за координирана помощ за Гърция, посочи говорител на комисията.

Жозе Мануел Барозу е убеден, че има място за такъв механизъм и оказва натиск в рамките на възможностите си за одобряването му, изтъкна той.

По-рано през деня в понеделник неназован европейски високопоставен чиновник, цитиран от ИТАР-ТАСС, заяви, че европейският план за помощ на Гърция, ще бъде около 22 милиарда евро. Той за пръв път направо призна, че планът може да бъде допълнен с ресурси от Международния валутен фонд (МВФ).