Вземат крайното решение за НАБУКО през 2008 г.
Вземат крайното решение за НАБУКО през 2008 г. / netinfo

Крайното решение за продължаването на проекта на ЕС за построяването на газопровода НАБУКО беше отложено за началото на 2008 г., съобщиха от петролната компания ОМV, цитирани от АФП и БГНЕС.

Финалното решение ще бъде взето през първото тримесечие на 2008 г., а не в края на 2007 г. заяви ръководителят на петролния отдел на ОМV Вернер Аули. Газопроводът НАБУКО, който е дълъг 3300 км. и се очаква да влезе в експлоатация през 2012 г., трябва да позволи транспортирането на газ от Близкия изток и Азия към ЕС с цел да се намали зависимостта на Европа от доставките на газ, идващи от Русия.

Противниците на НАБУКО отбелязват, че за да се реализира проектът, трябва да се водят преговори с Иран, който разполага с вторите по значимост газови резерви в света. Партньорите на ОМV в консорциума – унгарската MOL, румънската „Трансгаз”, българската „Булгаргаз” и турската „Боташ” обаче не споделят тези критики.

Все още се търси и шести партньор в проекта. Аули отказа да посочи кой от двамата фаворити – германският RWE или френският Газ дьо Франс има по-големи шансове да бъде избран.