Военното министерство с най-много задължения по договори
Военното министерство с най-много задължения по договори / БГНЕС

Министерството на отбраната има най-големи задължения по изпълнение на договори - малко над 231 млн. лв. Следва го министерството на регионалното развитие и благоустройството, което е поело ангажимент до края на март да изплати по задълженията към фирми близо 200 млн. лв. Това заяви по време на парламентарния контрол премиерът Бойко Борисов. Питането беше отправено от РЗС. По думите на Борисов социалното министерство няма задължения към фирми, но близо 18 млн. лв. дължи на агенция "Социални дейности" на военното министерство. Земеделското министерство пък имало задължения от 15 млн. лв., но вече били изплатени на фирмите 13 млн. лв.

Дарин Матов от РЗС каза, че не се е разбрало от отговора на премиера, дали правителството толерира фирми, близки до ГЕРБ, като им изплаща задълженията на държавите, а други плащания бави. Бойко Борисов каза, че пари в бюджета няма и не съществува регламент при погасяване на държавните дългове към фирмите.

"Нищетата и мизерията ни карат да преговаряме", каза Борисов и обясни, че държавата променя задълженията по договорите с фирмите, защото цените на труда и материалите по обществените поръчки са различни в сравнение от преди две години и затова фирмите не били ощетени. Матов репликира с думите, че отговорът на Борисов бил "чиновнически".