Вноските по ипотечни кредити ще растат в бъдеще, допуска експерт
Вноските по ипотечни кредити ще растат в бъдеще, допуска експерт / снимка: Sofia Photo Agency
Вноските по ипотечни кредити ще растат в бъдеще, допуска експерт
74298
Вноските по ипотечни кредити ще растат в бъдеще, допуска експерт
Вноските по ипотечни кредити ще растат в бъдеще, допуска експерт
  • Вноските по ипотечни кредити ще растат в бъдеще, допуска експерт
  • Вноските по ипотечни кредити ще растат в бъдеще, допуска експерт

Вноските за ипотечни кредити вероятно ще започнат да растат заради движението на индексите, които ги формират. Това заяви в предаването "Дарик Сиеста" кредитният консултант Тихомир Тошев.

По новите жилищни кредити цените са намалели с няколко процентни пункта, като през септември се очаква ново подобно намаление, прогнозира още Тошев. По думите му следващото сериозно намаление на цените по новите кредити може да очакваме едва при влизането на страната ни в еврозоната, а дотогава цените ще варират около настоящите си нива. Тошев посъветва собствениците на ипотеки, изтеглени при новия Закон за потребителските кредити, да следят размера на вноските си на всеки три или шест месеца, като вероятно първите промени ще са в рамките на няколко лева.

"Юрибор и Софибор в следващите години ще вървят нагоре, така че хората, които теглят в момента кредити спрямо изискванията на новия закон за потребителския кредит и промените в него, ще трябва да наблюдават как се движат техните вноски, защото те бавно ще започнат да вървят нагоре. Това, което виждаме в повечето случаи е, че в офертите си банките са заложили няколко защити, защото тези индекси мърдат ежедневно и ежемесечно, не позволяват всеки месец да мърда с малко вноската, сложили са ограничения - когато тя се формира от шестмесечен Юрибор или Софибор и на шест месеца да се преразглежда вноската и съобразно движението на индекса тя да се променя, така че в договора на всеки ще бъде записано към коя дата в годината ще има промяна във вноската в зависимост от движението на индекса. Хубаво е хората да знаят тези дати и да ги следят и да следят, ако е записано, че промяната ще се прави на 31 декември, през януари да видят как се е променила вноската и да внасят толкова пари, колкото се изисква. Няма да е голям скокът, особено сега първата една година ще са минимални тези промени, в рамките на стотинки или един-два лева. Но след това се очаква със засилване на икономиките да започне по-бърз ръст на тези индекси", каза експертът.

Тихомир Тошев бе категоричен, че законодателят е забранил таксите за предсрочно погасяване на кредити до 75 000 евро, като някои банки са запазили наказателните такси над тази сума, макар и малко клиенти да се ползват от толкова голям заем. Новият закон е довел до създаването на нов вид кредитен продукт.

"Въведе се изцяло нов вид ипотечни кредити, нов продукт, който виждам, че повечето финансови институции наричат ипотечен кредит с ограничена отговорност. Това са кредитите, които ако във времето изпаднете в невъзможност да ги обслужвате, ще отговаряте само до размера на обезщетението, тоест ще е достатъчно само да се продаде жилището и то да удовлетвори вземанията по кредита. Няма да остават никакви други суми да се дължат. Още е рано да кажем дали има интерес към тези кредити, първо, защото при част от тях в офертите лихвата е същата като за стандартните ипотечни кредити, но финансирането е максимум до 50 процента от стойността на жилището, а при другите оферти, където процентът на финансиране стига до 70 процента от стойността на жилището, което купувате, лихвата скача с два до три процентни пункта и става между 9 и 10 процента, тоест значително по-скъпи", обясни Тошев.

Около 15 % ръст на рефинансирането след влизането на новите правила отчитат анализаторите. Повечето хора първо търсят предоговаряне на условията с банката, от която са изтеглили ипотеката и ако не получат достатъчно добро предложение, рефинансират от нова банка. Офертите с фиксирани лихви са вече за максимум година, а и не са много далеч от останалите нива на лихвите.