Ветеринари: Законова промяна може да зарине страната с животински трупове
Ветеринари: Законова промяна може да зарине страната с животински трупове / снимка: Impact Press Group
Ветеринари: Законова промяна може да зарине страната с животински трупове
50160
Ветеринари: Законова промяна може да зарине страната с животински трупове
  • Ветеринари: Законова промяна може да зарине страната с животински трупове

Страната ще се залее от трупове на животни, ако се гласува, не екарисажите, а общините и фермерите да плащат за извозването на умрелите животни, алармираха от Българския ветеринарен съюз. Това са част от предложените от земеделското министерство промени в Закона за ветеринарно-медицинската дейност.

"Със скандалния законопроект се делегират ангажименти на кметовете на общини да извозват и отговарят за труповете на животни. За това обаче не е осигурен финансов ресурс", обясни председателят на пловдивския клон на Българския ветеринарен съюз д-р Вяра Гришина.

Ветеринарите поискаха и оставката на директора на Българската агенция по безопасност на храните. Според тях агенцията има потенциал да се контролира качеството на храните, но няма потенциал да се гарантира добрата ветеринарна практика на територията на цялата страна. Пред Дарик директорът на контролното ведомство д-р Йордан Войнов обясни, че тези промени се правят, защото до сега законът е бил "майка за едни, а за други - мащеха". По повод коментари на кметове на различни общини, че местните администрации нямат ресурс да поемат разходите за умрелите животни, д-р Войнов изчисли, че годишната сума на всички общини в страната е само един милион лева и не би следвало това да е проблем. До месец предстои гласуване на проментие в закона на второ четене от депутатите.

С промените в закона за ветеринарно-медицинската дейност се залага биологична бомба в България, обясни председателят на пловдивския клон на Българския ветеринарен съюз д-р Вяра Гришина.

"Смело можем да твърдим, че страната ще се зарине с трупове на умрели животни. При положение, че има само два екарисажа, единият - в Шумен, другият - във Варна, какво се случва със семейството на баба и дядо в село в област Монтана, на които им умира магарето? Защото да се извози трупът му от Монтана до Шумен струва повече от едно магаре. Това мъртво магаре директно ще отиде в някое дере", каза Гришина. Тя допълни, че всеки труп на животно създава епизоотична опасност и предвижданите промени залагат "биологична бомба".

Попитахме кметът на Харманли Михаил Лисков как ще се справи общината, ако трябва да поеме разходите по извозването до екарисаж на умрелите в региона животни. "Да не кажа, че е пълна глупост, но е немислимо, разберете", бе лаконичният отговор на градоначалника.

Директорът на Българската агенция по безопасност на храните д-р Йордан Войнов обясни, че с промените се създава един работещ модел у нас, а и не толкова скъп за общините - само по милион лева годишно. Ето какво посъветва Войнов да направят бабата и дядото от даденото за пример село край Монтана, чието магаре е умряло, а доходите им не позволяват лукса да си платят за екарисаж: "Те се обаждат на кмета, той организира това нещо и съответно става заплащане от кметството". Войнов даде и пример в подкрепа на заявеното: "Може ли КАТ да контролира движението по пътищата и в същото време той да плаща регистрацията и застраховките на хората и автомобила? Няма как да стане". По думите му по отношение на извозването на трупове на екарисаж модел като съществуващия у нас понастоящем няма никъде.