В Москва започва среща за решаване на газовата криза
В Москва започва среща за решаване на газовата криза / БГНЕС

Руската столица ще бъде домакин на международна конференция на държавни и правителствени глави във връзка с осигуряването на доставките на руски газ за европейските потребители, предаде Интерфакс. Руският президент Дмитрий Медведев е поканил в Кремъл ръководителите на всички страни, които получават газ от Русия или са негови транзитьори, а също така и представители на Европейската комисия. Медведев излезе с инициативата за тази извънредна среща, като целта е да „бъде решен проблемът с газовия глад” в Европа, преди два дни по време на разговорите си с премиерите на България, Молдова и Словакия – страни, които се сблъскаха с острия недостиг на руски газ, който Украйна отказва да пропусне през своята газопреносна мрежа.

Киев обяснява отказа с преориентация на газовите потоци, което ще остави без газ редица региони в самата Украйна. Руският президент заяви, че „цел на конференцията е неотложното решаване на конфликтната ситуация, недопускането на подобни проблеми в бъдеще и създаването на защитна система срещу неправомерни опити да се блокират енергийни ресурси”.

Както отбеляза Дмитрий Медведев, „ние не трябва да се превръщаме в заложници на политическата ситуация, създаваща се в други страни”. Руският президент също така предложи да бъдат обсъдени и редица конкретни технологични решения, които биха позволили да се възобнови транзита на руски газ през Украйна, а последната да се разплати за получения по-рано газ. Москва предложи на Европа да си разделят „транзитните рискове” и да създадат Международен консорциум на европейските страни, който би купил от „Газпром” и би предоставил на Украйна необходимото количество технологичен газ, позволяващо да се осигури работоспособността на украинската газопреносна мрежа, допълва БГНЕС.