Увеличаване на възрастта за пенсия препоръчва експерт от ООН
Увеличаване на възрастта за пенсия препоръчва експерт от ООН / снимка: МТСП

Трябва да се върви към увеличение на пенсионната възраст и да се стимулира по-дългото оставане на пазара на труда на хората. Това препоръча Едуард Йонгстра, представител на Фонда за населението на ООН за Източна Европа и Централна Азия на експертната среща за демографските предизвикателства в страните-участнички в Процеса за сътрудничество в Югоизточна Европа (ПСЮЕ).

По време на двудневен форум, организиран от социалното министерство, Йонгстра акцентира и върху съвместяването на личния и професионалния живот и равнопоставеността на половете, съобщиха от МТСП.

Средната продължителност на живота в България е 74 години, като за мъжете тя е 70,6 г. и 77,6 г. за жените. Средната възраст, на която майките раждат първото си дете в страните Югоизточна Европа, нараства значително през последните 20 години, с изключение на Албания. В страната ни за последните 15 г. тя се е увеличила с около 4 години - от 23,9 г. на 27,2 г.

Според представено на форума регионално проучване за мобилността на работната сила делът на чуждестранните работници в страните от Югоизточна Европа е много нисък. Изключение прави само Черна гора, където чуждестранните работници са почти 8% през 2013 г. В по-голямата си част регионалните работници - мигранти, са под 40-годишна възраст.