Умъртвяват животните в бургаското село Кости заради шап
Умъртвяват животните в бургаското село Кости заради шап / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Умъртвяват животните в село Кости заради шап
36928
Умъртвяват животните в село Кости заради шап
  • Умъртвяват животните в село Кости заради шап

Открит е шап при домашните животни в село Кости, Бургаска област, в чието землище в края на миналата година бе отстреляно диво прасе, заразено с болестта, съобщи за Дарик директорът на Националната ветеринарномедицинска служба Йордан Войнов. Заради мерките за сигурност ще бъдат убити всички животни е селото. Стопаните ще бъдат обезщетени за избития добитък по пазарните цени на животните. Няма опасност за живота и здравето на хората, които са консумирали месо от заразено с шап животно. Последствията от заболяването са изцяло икономически.

При 37 животни е открита заразата, уточни д-р Йордан Войнов. Това ще наложи да бъдат умървени всички животни в селото. Става въпрос за около 200 крави, 250 овце и кози, 80 прасета, каза Войнов. В момента единственото място, от където излизат положителни проби е село Кости, допълни той. "Това е обнадеждаващо, че инфекцията е в ранна фаза и се надяваме с умъртвяването на животните да прекъснем разпространението на вируса в страната", коментира шефът на НВМС.

Продължава взимането и изследването на кръвни проби от животни на територията на пограничните общини Царево, Малко Търново и Средец. До момента няма положителни проби от други населени места.