Уестингхаус: Акционерното споразумение не изисква инвестиции от АЕЦ Козлодуй
Уестингхаус: Акционерното споразумение не изисква инвестиции от АЕЦ Козлодуй / снимка: БГНЕС

Акционерното споразумение за седми блок в атомната централа в Козлодуй не изисква никакви инвестиции от страна на АЕЦ-а, негови дъщерни дружества или от държавата, докато и освен ако за това не е дадено пълномощие в процеса на одобрение, предвиден в споразумението на акционерите, подчертават в свое съобщение от "Уестингхаус".

Оттам допълват, че не се изискват държавни гаранции, договори за изкупуване на електроенергия или цени за построена мощност.

Споразумението между акционерите предвижда рамка, в която ще се обсъждат възможностите за осигуряване на най-ниската цена за финансиране на разходите, така че да се запази стойността на проекта на възможно най-ниското ниво. Българското правителство ще разгледа всички варианти и ще избере оптималния, за да постигне ниски цени на енергията, се посочва още в съобщението.

"Уестингхаус" ще предостави анализ на бъдещото търсене на енергия и прогнозна цена за електроенергията, произведена от бъдещия реактор в АЕЦ "Козлодуй".

От компанията заявяват, че са се съгласили споразумението да бъде публично оповестено, въпреки че международните търговски практики не препоръчват разкриване на специфични договорни условия, за да не се застраши конкурентоспособността на съответните дружества.

"Осигурихме тази възможност, за да демонстрираме желанието си за прозрачност в максималната възможна степен, без това да уврежда нашето конкурентно предимство на глобалния пазар", посочват от компанията. Информация за хода на проекта е била предоставена на основните политически партии, а самият проект ще продължи повече от 60 години напред, се казва в съобщението.

"Нашата цел е да предоставим на гражданите на България безопасна, надеждна и достъпна енергия, с оглед на необходимостта от диверсификация на ядреното гориво, енергийна независимост и икономически растеж", отбелязват от "Уестингхаус".

В съобщението се посочва още, че технологията AP1000 е призната в Европа, Азия и Америка като най-модерния технологичен избор, а реализацията на проекта в България ще създаде повече от 10 000 работни места през следващите 3 до 5 години в сферата на високите технологии.