Учредиха Комитет за защита на финансовата и банковата стабилност в България
Учредиха Комитет за защита на финансовата и банковата стабилност в България / снимка: БГНЕС
Учредиха Комитет за защита на финансовата и банковата стабилност в България
74380
Учредиха Комитет за защита на финансовата и банковата стабилност в България
  • Учредиха Комитет за защита на финансовата и банковата стабилност в България

За бързо решение на проблема с Корпоративна търговска банка, но с различна визия как да се случи това, се обявиха и от КТ Подкрепа, и вложителите в банката. Те учредиха Комитет за защита на финансовата и банковата стабилност в България с претенцията, че настояват за стабилността на цялата банкова система, а не само за да спасят парите си в банката.

Докато синдикатите настояват да се работи първо по предложение към големите акционери, вложителите искат държавна намеса в банката.

От КТ Подкрепа изразиха опасение, че в момента заради казуса много фирми са с блокирани пари, а при негативен сценарий бизнесите им ще фалират. Например Дунарит Русе. Стоил Георгиев от компанията сподели, че фирмата е трябвало да си достави тръби от Полша, като половината са платени и трябват още 80 млн. лв., за да докара другата част. По този начин обаче производството бива възпрепятствано.

През януари Подкрепа е основала и синдикат в КТБ, чийто председател е Илко Чамков. Той изрази опасение, че освен квесторите в банката влизат и хора от конкурентни търговски банки. "Действително има случаи на служители с престой в психиатрична клиника поради нервен срив, а имаме и случаи на микроинсулт", каза той.

Служителите на банката получават заплатите си кеш, като всички са на работното си място, включително и касиерките, въпреки че почти са невъзможни операции в банката.

Около 50 души от 6700, които получават пенсии или други социални плащания, са отказали да си отворят сметки в други банки. "В момента, в който НОИ започне да предприема мерки по тази тема, да информира хората. Получи писмо от ДАНС, което пишеше горе-долу "А вие защо правите банкова паника?", каза Димитър Манолов от Подкрепа.

Без да участва пряко в учредяването, синдикатът предостави помещение на вложителите да се съберат в комитет. Вера Христова е икономист и ръководи няколко фирми, чиито пари са блокирани. На въпрос защо не е направен диференциран портфейл и да се работи с няколко банки, тя обясни, че това е инвестиция. "В тези години е имало диференциали от един-два пункта. Но от миналата година най-високите нива на лихвите в тази банка бяха максимум пет процента", каза тя.

Сред учредителите на комитета са и хората от фейсбук групата, която е в основата на протестите с искане за незабавното отваряне на банката.