Токът може да поскъпне след 1 юли
Токът може да поскъпне след 1 юли / Sofia Photo Agency
Токът може да поскъпне след 1 юли
38240
Токът може да поскъпне след 1 юли
  • Токът може да поскъпне след 1 юли

Изкупуването на енергия от възобновяеми енергийни източници от електроразпределителните дружества може увеличи сметката за ток след 1 юли. Това коментира председателят на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) Ангел Семерджиев. Според него един от компонентите при формирането на крайната цена за клиентите за „зелена енергия” би могъл да скочи с 1.5%. Преди месец от комисията обясниха, че инфлацията също трябва да се включи в ценообразуването на електроенергията от 1 юли, ако бъде по-голяма от 4-5 на сто. За сега обаче Ангел Семерджиев не се ангажира с точни прогнози с колко ще поскъпне токът през втората половина на годината.

Освен за поскъпване на електроенергията, председателят на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране коментира и евентуално повишение на цената на парното. Това е възможно в случай, че комисията одобри по-големите инвестиции на „Топлофикация - София” за ремонти и подмяна на мрежата: „По принцип винаги рефлектира към повишаване, но считам, че тук, ако изобщо има повишаване по тази причина, то няма да е значително, така че няма да има проблем, тъй като и досегашните им ремонтни програми са били изпълнявани по принцип, вкарвани са в инвестициите. Тук става въпрос да се подменят малко по-големи количества от тръбите, за да се обърне тенденцията към повишаване броя на пробивите. Това нещо е напълно възможно според нас и ще го изискваме от тях. На практика няма да се отрази. Трябва между 20 и 30 км. да се подменят, за да поддържат добро ниво на броя на пробивите. В момента се подменят около 10 км.“

Все още не е получен планът за инвестиции на „Топлофикация - София”, но от комисията очакват до три седмици да получат документите.