Събрани са нужните подписи за референдум за АЕЦ Белене
Събрани са нужните подписи за референдум за АЕЦ Белене / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Събрани са нужните подписи за провеждане на референдум за АЕЦ Белене
56998
Събрани са нужните подписи за провеждане на референдум за АЕЦ Белене
  • Събрани са нужните подписи за провеждане на референдум за АЕЦ Белене

БСП събра необходимите подписи за провеждането на референдум за проекта АЕЦ „Белене". В отговор на депутатски въпрос регионалният министър Лиляна Павлова оповести, че валидните подписи са близо 540 000 или напълно достатъчно за допитване до народа. Червените внесоха в края на юли над 770 000 подписа с искане народът да отговори дали е необходимо съществуването на втората атомна електроцентрала у нас или не.

След като проверката на събраните подписи е приключила, тя е внесена в парламента, съобщи министър Лиляна Павлова, която оповести резултатите. 543 639 човека коректно са вписани в подписката. „Тъй като техният брой е над 500 000 души, проверката беше преустановена, за да може да бъде предоставена информация на Народното събрание, че е събран необходимият и изискуем брой по закон за провеждане на референдум", каза министърът.

Сред подписите не са липсвали и куриози - например вписани са имената на повече от 3000 починали хора. Над 170 000 са били вписаните със сгрешените данни като имена и ЕГН-та. Броят на хората, които са се записали пък повече от веднъж, е над 28 000 души. А тези, които фигурират в подписката, но са под 18 години и следователно нямат право да участват в нея, са 2200 души.

Още преди да се внесе яснота дали БСП е събрала необходимия брой подписи за провеждането на референдум, червените се поздравиха с успех. Според Румен Овчаров той идва заради интереса от американски инвеститор към строежа на втората атомна централа у нас и решението на правителството да води преговори с него, въпреки че преди месеци категорично се отказа от проекта за АЕЦ "Белене". „БСП и левицата е основният печеливш от всички тези браунови движения напред или назад, защото ние спечелихме референдума, преди да сме го провели. Не е работа на Народното събрание да води преговори, това е работа на Министерския съвет. Ако Бойко Борисов е решил да се отказва от функциите си на министър-председател, идва тук и си връчва оставката. България няма да остане без правителство", коментира Овчаров.

След като официално стана ясно, че има достатъчно валидни подписи за провеждането на референдум, червените заявиха, че за първи път ще бъде чут гласът на хората. От БСП ще направят проверка в структурите, където има събрани проблемни подписи.