Строежът на магистрала Черно море може да започне най-рано след две години
Строежът на магистрала Черно море може да започне най-рано след две години / снимка: БГНЕС

Строежът на автомагистрала "Черно море" може да започне най-рано след две години. Това каза в Бургас министърът на регионалното развитие и благоустройството Десислава Терзиева, цитирана от БТА.

Тя добави, че за този проект ще се търси публично-частно партньорство, а в момента е на етап "предпроектно проучване".

Терзиева отбеляза, че китайски инвеститори проявяват интерес към автомагистралата. Необходимо е обаче да бъдат извършени оценка на въздействие върху околната среда, отчуждителни процедури и да се намери подходящият инвеститор. Така след две години може да бъде започнат строежът на пътя.

Терзиева бе запитана от журналисти за етапа, в който се намира проектът за четирилентовия път от Бургас за курорта "Слънчев бряг". Тя каза, че той се проектира в момента. Друг въпрос, който Терзиева коментира след запитване от медиите, бе изготвянето на кадастрална карта за плажовете. По думите й според специалисти от БАН всяка част от ивицата ни е зараждаща се дюна "и това трябва да се изчисти, иначе нито един от плажовете ни няма да може да бъде използван по предназначение".

Министър Терзиева пристигна в Бургас за участие в международна конференция на тема: "Черноморският автомагистрален пръстен - предизвикателства и перспективи".