Стойнев не се притеснява от сигнала на Реформаторите
Стойнев не се притеснява от сигнала на Реформаторите / снимка: DarikNews.bg

Министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев няма никакви притеснения, дори ще се радва, ако прокуратурата по-бързо разгледа сигнала на Реформаторския блок. Това сподели самият той в Габрово, след като по-рано през деня представители на дясната коалиция внесоха сигнал до главния прокурор срещу него, свързан с казуса "Карадере".

В Министерството на икономиката и енергетиката в момента се разглеждат 33 сертификата на обща стойност 2,2 мрд. лв., между които за бъдещо изграждане на шест завода на територията на България, коментира министърът. Той бе категоричен, че няма притеснения, дори Реформаторите да внесат сигнали за всеки от 33-те сертификата, които се разглеждат.

"За мен е важно в България да има инвестиции, да се създават работни места, да няма прекъсване на плащанията. Бизнес климатът се подобрява всеки месец. Правителството ще подкрепи всяко едно инвестиционно намерение, но, разбира се трябва да се спазва законът", заяви Стойнев, който е категоричен, че няма да намали темпото си на работа.

"В момента сме в предизборна кампания. Реформаторският блок трябва да убеди своите съмишленици, членовете на ДСБ да гласуват за г-жа Кунева. За мен е важно да има устойчив икономически растеж и по-малко хора да бъдат безработни. Карадере е едно инвестиционно намерение", коментира министърът.

По думите му тепърва трябва да се спази българското законодателство, свързани с оценка на въздействието върху околната среда и опазването на биологичното разнообразие.

На този етап българските предприятия не трябва да се притесняват от спиране на доставките на газ. Предприети са действия, свързани с находището в Чирен, сключен е договори с Гърция за 3 млн. куб. м. газ дневно. Засилена е работата по изграждане на връзката на Българи с Гърция, която не е била развивана през последните четири години, стана ясно от думите на министър Стойнев. Предстои да се завърши техническият проект и да започнат действия по самото изграждане. Подписан е меморандум с Турция за реализация на интерконектна връзка, а в началото на юни ще стане възможно да се доставя газ и през Румъния. Тези алтернативни варианти не могат да заместят доставките от Русия, заяви още министър Стойнев.