Стойнев: ГЕРБ са подписали шест анекса за „Белене
Стойнев: ГЕРБ са подписали шест анекса за „Белене / снимка: БГНЕС, aрхив

Шест допълнителни анекса към договора за АЕЦ "Белене" са били подписани при управлението на ГЕРБ, въпреки че проектът е бил спрян. Това каза пред БНТ министърът на икономиката Драгомир Стойнев.

Продължава проверката на договора за строителен надзор на "Белене", който по думите на Стойнев е за над 2 милиарда лева. Министърът обяви, че скоро ще стане ясно чии са подписите под допълнителните документи.

Той успокои бизнеса, че евтина електроенергия ще има и за българското производство, а не само за износа.

"Важното е да има предвидимост. Първото нещо, което трябва да се случи, това е да се успокои системата, да има наистина една достъпна електроенергия за българските граждани и за българския бизнес, да има финансов поток в енергийната ни система и на база на това, когато вече има стабилност, да мислим за следващи стъпки", каза Стойнев. Той обясни, че е длъжен и ще внесе в Народното събрание доклад за актуалното състояние на енергетиката. На база на този доклад, който ще бъде внесен в Народното събрание, е необходимо да се направи бъдеща стратегия, каза той.

Срещу България е заведено дело от година и трябваше до 30 юни Електроенергийния системен оператор да бъде отделен от НЕК, което не се е случило, така че във всеки един момент на страната ни може да бъде наложена глоба, обясни министър Стойнев по повод прилагането на третия енергиен пакет. Според него за да се направи това, ще са нужни около три месеца.

По думите на министъра, въпреки че проектът „Белене" е бил замразен, се е плащало за консултантски услуги. Той отново припомни думите си от неделя, че е сключен договор за строителен надзор на централата. Стойнев каза, че е възложил проверка. „Не може когато си спрял конкретен проект, да продължаваш да плащаш за нещо, от което нямаш нужда. За мен това е източване на системата. Когато за "Белене" се говори, че е гьол, защо ГЕРБ са плащали тези пари. Защо когато се смяташе, че Белене е лош проект, ГЕРБ са подписали шест допълнителни анекса към договора с руснаците", попита Стойнев и допълни, че скоро ще стане ясно чии подписи стоят под тези анекси. Този, който ги е подписал, ще си понесе вината, категоричен е министърът.