Станишев „уволни” европейски министри
Станишев „уволни” европейски министри / снимкa: Sofia Photo Agency

Премиерът Сергей Станишев смята, че половината от финансовите министри на страните членки на Европейския съюз би трябвало да си отидат заради икономическата криза. Според него обаче това не важи за българския министър на финансите Пламен Орешарски.

Министър-председателят Сергей Станишев определи като много тежко решението на Европейската комисия и допълни, че го боли и е много разочарован от него. По повод искането на опозицията да бъдат освободени министри от кабинета заради спирането на евросредствата.

„Персонална отговорност винаги всички министри и заместник-министри, администратори трябва да са готови да носят, но дейността на всеки един от правителството се оценява по комплексна оценка”, коментира премиерът.

Той призна, че шансовете за възстановяване на акредитациите на агенциите от началото на са били големи. „Имахме два пътя, два варианта: да кажем „Хайде да изпием горчивата чаша докрай сега през лятото”, а вторият вариант беше да мобилизираме максимални усилия”, обясни Станишев.

Станишев заяви, че усилията не са били напразни макар че евросубсидиите все пак бяха спрени. Той предупреди опозицията, че жонглирането с полуистини и лепенето на етикети не работи за положителния образ на България.

Премиерът съобщи още, че на коалиционния съвет ще се обсъди бюджетът за следващата година заради непредсказуемата икономическа среда. Според него е неразумно цялостното му преразглеждане, а трябва да се уточнят позициите на управляващите сили.