Станишев: Работим по всички варианти за отваряне на 3 и 4 блок
Станишев: Работим по всички варианти за отваряне на 3 и 4 блок / netinfo

Българското правителство работи по всички възможни варианти за повторното отваряне на 3 и 4 блок на АЕЦ „Козлодуй”. През последните месеци активно се търси подкрепата на съседните ни страни за формиране на обща позиция, която да бъде представена в Брюксел. Това каза министър-председателят Сергей Станишев, който даде началото на национална кампания за спасяване на атомната централа, по която Дарик радио е медиен партньор. Инициативата е на Българския атомен форум и една от целите й е да предизвика референдум за съдбата на двата реактора.

Задачата за спасяването на 3 и 4 блок на АЕЦ „Козлодуй” е свръхтежка, тъй като е свързана не само с намирането на съюзници, но и с преодоляването на мнението на опонентите на каузата, които имат голямо влияние в Европейската комисия и в Европейския парламент, каза още премиерът. Освен обща позиция с балканските държави, които също са потърпевши от затварянето на двата реактора, другите мерки, по които правителството работи са: генерирането на достатъчна експертна подкрепа и от Междинародната агенция за атомна енергетика и от всички останали институции по отношение на стандартите за сигурност и по отношение на обясняването, че 3 и 4 блок на АЕЦ „Козлодуй” действително отговарят на всички международни стандарти, каза премиерът. Стана вече дума за възможната форма за лицензиране и генериране на тази подкрепа допълнително и от евентуалния лицензионер. По всички тези варианти се работи успоредно, за да можем да бъдем достатъчно убедителни, наред с това предсказуеми, защото никой не трябва да си прави илюзията, че нещата са лесни и елементарни и че България може да действа едностранно, допълни Станишев.

Отдаването на 3 и 4 блок на „Козлодуй” на концесия на голяма международна компания ще бъде полезен ход за повторното им отваряне, коментира бившият енергиен министър Румен Овчаров. Според него, за да постигнем дългосрочна експлоатация на двата блока, то държавата трябва да започне процедура по повторно лицензиране на ядрените мощности.