Станишев критикува кабинета, че ДАНС се занимава с цените на храните
Станишев критикува кабинета, че ДАНС се занимава с цените на храните / снимка: Sofia Photo Agency, Юлиана Николова
Станишев критикува кабинета, че ДАНС се занимава с цените на храните
55696
Станишев критикува кабинета, че ДАНС се занимава с цените на храните
  • Станишев критикува кабинета, че ДАНС се занимава с цените на храните

Ако ГЕРБ се чуди защо крайните цени на хранителните продукти са високи, нека ДАНС провери как Комисията за защита на конкуренцията е сключила споразумение с големите търговски вериги, чрез което веригите признават за съществуването на картел, което от своя страна представлява рекет върху българските производители и доставчици. Това заяви лидерът на БСП Сергей Станишев във връзка с обявените от правителството предстоящи проверки заради поскъпващите хранителни продукти.

От БСП критикуваха намесата на ДАНС в контрола върху ценообразуването и посочиха, че това пречи на агенцията да се бори с тероризма. Станишев определи като нарушение и намерението на ГЕРБ да събере подписи, с които да допълни подписката на БСП за насрочване на референдум за АЕЦ Белене.

Според Сергей Станишев замразяването на цените на хранителните продукти в трите вериги, сключили споразумение с държавата, ще доведе до поскъпване на други стоки, за да могат да реализират печалба. Лидерът на БСП препоръча още една проверка, която да се извърши от ДАНС: „Какво е състоянието на държавния резерв? Има ли резерви от зърно в момента, защото съвсем естествено е, ако държавният резерв е пълен със зърно от предишна реколта на много по-ниски цени, сега да се включи на пазара, за да може да понижи цената", каза Станишев.

Подписката за референдума за АЕЦ „Белене" ще стигне до регионалното министерство в понеделник, а проверката й не би трябвало да отнеме повече от няколко седмици, обясни депутатът от Коалиция за България Янаки Стоилов. По думите му вариантът за референдум заедно с парламентарните избори не е невъзможен, но не е и желателен. Стоилов коментира и изчисленията на премиера Борисов за цената на Белене, която всеки българин трябва да плати. „Единствената алтернатива на проекта Белене е с тези пари, които той калкулира, е да открие сметка на всеки един български гражданин с вложени в нея 30 000 лв., за да могат семействата за следващите 15-20 години да си плащат с нея цената на тока и парното", коментира Стоилов.