Сочат Air France–KLM за фаворит за Alitalia
Сочат Air France–KLM за фаворит за Alitalia / снимки: БГНЕС

Френско-холандската авиокомпания Air France – KLM е определяна като фаворит за придобиването на държавния пакет от 49,9 процента от акциите на италианския авиопревозвач Alitalia спрямо втория кандидат „Еър Уан”. Това отбелязва по информация на запознати източници британският вестник „Файненшъл таймс”, цитиран от ИТАР-ТАСС.

Очаква се днес ръководството на „Алиталия” да обяви коя компания предпочита за партньор, като това решение бе отлагано нееднократно. Съветът на директорите на Alitalia ще внесе предложението в италианското правителство, което ще има последната дума. Air France – KLM предлага 750 млн. евро и инвестиции в размер на 6,5 млрд. евро до 2015 г. при съкращаване на 1700 работни места.

Конкурентът Air One, която поддържа редица финансови структури, сред които италианската банка „Интеза Санпаоло”, обещава да влее капитал от 1 млрд. евро и инвестиции от 5,3 млрд. евро до 2012 година. Планът за оздравяване на компанията предполага съкращаването на 3700 работни места.

Междувременно, заради нестабилността на акциите на Alitalia на борсата, стойността на компанията за година се понижи от 1,35 млрд. евро до 970 млн. евро, отбелязва ИТАР-ТАСС.