СО обмисля мерки за събиране на задълженията към “Топлофикация”
СО обмисля мерки за събиране на задълженията към “Топлофикация” / снимкa: Sofia Photo Agency

Софийската община обмисля сериозни мерки за събиране на стари задължения към “Топлофикация”, съобщи в предаването „Денят” на Дарик главният секретар на Столична община Росен Желязков. Той добави, че дори и след като общината увеличи дела си в предприятието на 70 процента, старите задължения на абонатите остават и няма да има опрощаване на дълговете. Според Желязков причината за натрупване на неплатени сметки е чувството за безнаказаност. Главният секретар на Столичната община обясни какво означава същност придобиването от общината на 70 процента от „Топлофикация”:

„Това решение има две страни, от една страна дава възможност на „Топлофикация” да погаси едно краткосрочно задължение към „Булгаргаз”, от друга страна дава възможност на общината да придобие реалния мажоритарен пакет, т.е. контролния пакет, така че да може да взима решения и да си носи отговорността. Това би позволило да се пристъпи към конкретни действия, без да има прехвърлянe на отговорността между държавата и общината”, посочи Росен Желязков.

„Веднага правя уговорката, че ние настоявахме, продължаваме да настояваме и това е написано и вместо решение за необходимия ангажимент, който трябва да поеме държавата за промяна на нормативната регулация, не само на регулацията на услугата, но и спрямо взаимоотношенията с нередовните платци”, обясни Желязков.

По думите му „Булгаргаз” е също един посредник между доставчика на природния газ и потребителите на природния газ и ако няма налични парични средства, не може да заплаща природния газ.

На въпрос дали днешното решение означава, че софиянци ще имат топла зима и дали има опасност по време на сезона кранчето да бъде спряно, Желязков отговори така: „Не вярвам, че съществува такъв риск, а отговорността вече ще е на общината и на държавата. Не вярвам някой да си позволи екстравагантната мисъл да направи така, че да няма подаване на природен газ.

Според него нормативната уредба скоро ще бъде факт, а спирането на топлото ще бъде нормативно уредено дори през зимния сезон.