Сметната палата става петчленна
Сметната палата става петчленна / снимка: БГНЕС

Парламентът реши Сметната палата да се състои от председател, двама заместник-председатели и двама членове, които се избират с мандат от седем години. Това стана при гласуване на текстове от новия Закон за Сметната палата. Изборът ще се прави от Народното събрание.

Председателят на СП няма да може да бъде преизбиран, той ще получава основно месечно възнаграждение в размер 90 на сто от възнаграждението на председателя на НС. Заместник-председателите се избират от парламента по предложение на председателя на Сметната палата. Те ще могат да бъдат преизбирани, а възнаграждението им ще е в размер 90 на сто от това на председателя.

НС избира по предложение на председателя на Сметната палата един член, предложен от Института на дипломираните експерт-счетоводители, и един член, предложен от Института на вътрешните одитори. Членовете ще получават възнаграждение за участие в заседание, определено с правилника за устройството и организацията на дейността на СП. Полученото месечно възнаграждение не може да превишава 50 на сто от това на председателя, решиха депутатите.

Трето поред Народно събрание си "играе" със Сметната палата, посочи по време на дискусията Йордан Цонев от ДПС. Според него предложените текстове не прекратяват тази "неприятна игра" с устройството и работа на СП, а главната им цел е да се смени съставът й. Предложението направено между първо и второ четене е "срамежливо признание", че колективният орган е по-доброто предложение за българските условия, обясни Цонев.

Лютви Местан попита дали членовете на НС имат съзнание за конституционната фигура на мандатността. По думите му през 2009 г. ГЕРБ са "поели тежката политическа отговорност да създадат ужасен прецедент", прекъсвайки мандата на избран орган. Миналата година ние направихме същото, вероятно водени от мотива да възстановим принципа, само че го направихме пак с прекратяване на мандата на избрани от нас членове на СП, каза Местан и попита до кога. Ще стигнем ли до абсурда да запишем, че мандата на СП съвпада с мандата на парламента, попита лидерът на ДПС. Той посочи, че смисълът на мандатността е да има разминаване между мандата на избиращия и избирания орган.

Според БСП трябва да остане сега действащия модел на СП. От опозиционната партия възразиха и срещу идеята Институтът на вътрешните одитори да предлагат член на СП, защото това е международна организация със седалище в САЩ и не е допустимо чужда организация да има свой представител в най-висшия одиторен орган на страната. Мая Манолова сравни дейността на двамата членове, които ще бъдат предлагани от професионалните организации със съдии, които работят частно и като адвокати. БСП смятат, че при тяхната дейност ще има конфликт на интереси. С тази промяна ще се "разгони" досегашният състав на СП и тя ще бъде обслужващ персонал на новата четворна коалиция, коментира Манолова. По това кои ще са членове на СП ще познаете кой ни управлява, допълни тя.

Менда Стоянова каза, че точно, за да се избегнат политическите назначения в СП са предложили двамата членове да се предлагат от професионалните организации. Тя допълни, че тяхната цел е да се запази независимостта на Палатата. Борислав Борисов /АБВ/ посочи, че и в професионалните среди няма единомислие по модела на СП - дали да е колективен орган или да е само с председател. Постижение на предлаганото сега решение, според Борисов, е присъствието на представители на двете професионални организации в СП. Той допълни, че трябва много ясно да се определи техният статут.

Сегашният председател на СП Лидия Руменова посочи, че подкрепя идеята за участието на гражданското общество в различни органи, но е раздвоена по предложението да бъдат включени в състава на Палатата. Тя допълни, че дейността на двете организации, на които са представители, по "дефиниция" ги поставя в конфликт на интереси. Руменова допълни, че тези членове фактически ще управляват СП, защото гласът на един от двамата ще е определящ за решенията. Руменова посочи, че в закона няма текстове, в които се посочват задължения или отговорностите на тези двама членове на СП.

 

Източник: БТА