Сметната палата ще одитира схемите за малкия и среден бизнес по ОП Конкурентоспособност
Сметната палата ще одитира схемите за малкия и среден бизнес по ОП Конкурентоспособност / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Сметната палата ще одитира схемите за малкия и среден бизнес по ОП Конкурентоспособност
49191
Сметната палата ще одитира схемите за малкия и среден бизнес по ОП Конкурентоспособност
  • Сметната палата ще одитира схемите за малкия и среден бизнес по ОП Конкурентоспособност

Схемите за малки и средни предприятия по ОП „Конкурентоспособност" ще бъдат одитирани от Сметната палата. Програмата ще бъде проверена, тъй като от доста време не е преминавала одит, а и е влязла в погледа на одиторите като по-рискова.

Сред останалите обекти на одит тази година ще бъдат Фондът за гарантиране на влоговете на гражданите и Комисията за финансов надзор.

Усвояването на европейските средства ще бъде един от фокусите на внимание в работата на Сметната палата тази година. Ще бъдат проверени една схема по Програмата за развитие на селските райони, както и една по ОП „Развитие на човешките ресурси". Усвояването на парите, предназначени за малките и средни предприятия, също ще бъде важен акцент в програмата, обясни зам.-председателят на одитната институция Цветан Цветков.

„Ще проверим две схеми, свързани с технологичната модернизация в малките и средните предприятия. Общата им стойност е около 250 млн. лв. Да видим дали тези схеми действително спомагат за подобряване на конкурентоспособността на нашите малки и средни предприятия", каза той.

Проверката на ОП „Конкурентоспособност" ще бъде в две институции – икономическото министерство и Агенцията за малките и средни предприятия. На въпрос на Дарик дали одитът се налага заради множеството сигнали за нередности и забавянето при проекти по програмата, Цветков отговори: „По принцип обектите за одит, темите за одит се определят въз основа на предварителен анализ и оценка на риска, тоест оценка на изпълнението на тези програми. По принцип критериите са точно такива: дали има някакво усвояване, как върви усвояването, дали са били скоро обект на одит или не. В някои случаи се приема като критерий и наличието на сигнали за нередности и слабости в усвояването на средствата".

Той не може да каже дали конкретно за тази програма в Сметната палата са разполагали със сигнали при определянето и включването й в програмата на институцията.

Общо 800 одита ще направи тази година Сметната палата. Специален фокус ще бъде отделен и на Националната разузнавателна служба и Националната служба за охрана.