Скоростта на влаковете ще се увеличи след ремонта на трасето Русе–Варна
Скоростта на влаковете ще се увеличи след ремонта на трасето Русе–Варна / netinfo

България за първи път получи право да кандидатства за финансиране на проекти от бюджета на Европейската комисия за развитие на Трансевропейската транспортна мрежа, съобщиха от министерството на транспорта. Миналата година от транспортното ведомство предложиха три жп проекта за техническа помощ, които бяха одобрени. Чрез финансирането им ще бъдат възстановени параметри на железопътната линия Русе–Варна и ще бъдат изградени интермодални терминали в Пловдив и Русе. Общата стойност на проектите е 7,3 млн. евро, от които 50 на сто са помощ от Европейския съюз , а 50 процента са национално съфинансиране.

Проектът „Възстановяване на проектни параметри на железопътната линия Русе-Варна” е на стойност 3,1 млн. евро и свързва най-голямото морско пристанище в България – Варна с най-голямото речно пристанище – Русе. Това ще развие комбинирания товарен транспорт море – железница – река, коментират от министерството на транспорта.

В момента максималната скорост, с която могат да се движат товарните и пътнически влакове, са съответно 80 и 90 км/ч, а след реализирането на проектите ще се увеличи до 110 и 130 км/ч.

Техническата помощ за строителство на интермодален терминал в Пловдив е на стойност 1,6 млн. евро. Очаква се да стартира през май догодина и ще бъде завършен до края на юли 2009 г.

Изграждането на интермодален терминал в Русе ще струва 2,6 млн. евро и работата по него ще започне през май 2008 г., а ще приключи през октомври 2009 г.