Синдикатите искат продажба след оздравяване на „Кремиковци”
Синдикатите искат продажба след оздравяване на „Кремиковци” / netinfo

Решението на съда да отложи делото за несъстоятелност на „Кремиковци“ беше правилно. Това каза председателят на синдикалната федерация "Металици" Васил Яначков. По думите му обаче не е редно комбинатът да бъде обявяван за неплатежоспособен.

Синдикатите са категорично „против“ обявяване на предприятието в несъстоятелност, каза още Яначков. Трябва да се тръгне към фирма оператор под наем, допълни той. По думите му, фирмата трябва да работи за оздравяване на „Кремиковци” и след това да се извърши продажба. Това е и една от идеите, които ще се обсъждат утре на среща между представители на КНСБ и КТ "Подкрепа" в "Кремиковци" и индийско-канадската компания "Есар стийл", която е третият кандидат-купувач на комбината.

Първото нещо, което искаме ние от всички, е да ни е ясно как ще гарантират инвестиционната политика и политиката по екологията, обясни Яначков.

„Есар стийл” е декларирала интерес да купи “Кремиковци” още преди три месеца, но е била отхвърлена. По изчисление на синдиката, бъдещият купувач на комбината ще наследи 1,8 милиарда лева задължения и ще трябва да има възможност да вложи тази сума в дружеството. На въпрос дали към този момент има забавяне на заплатите на работещите в комбината, Яначков заяви, че единствено са забавени парите за храна на работниците.