Силистра - външна граница на ЕС
Силистра - външна граница на ЕС / netinfo
Статут на външна граница на Европейския съюз да има граничният контролно-пропускателен пункт на бъдещия фериботен комплекс Силистра - Кълъраш. Това реши на заседание сформираната със заповед на министър Николай Василев временна работна група под председателството на силистренския областен управител Светлана Великова.

Със съгласието на Министерствата на държавната администрация, на финансите, на вътрешните работи, на транспорта и на кмета на Силистра Иво Андонов предложението ще бъде депозирано в Междуведомствения съвет по въпросите на граничния контрол, съобщи областният управител Светлана Великова.

След това министър Николай Василев трябва да внесе предложението за утвърждаване в Министерски съвет.

Едновременно с документа ще бъде изпратено и писмо до МРРБ във връзка с поредно просрочване на довършителните работи по граничния пункт от страна на фирмата-изпълнител “Сиконко”, закани се заместник-областният управител Иван Недев. Обектът трябваше да бъде завършен на 15 март.

Силистренската част от проекта на фериботния комплекс Силистра-Кълъраш е финансиран по програма ФАР. Ако към него заработи и ро-ро връзка с украинския град Рени, се очаква през първите 10 години средногодишният трафик на пристанищния терминал да бъде не по-малко от 50 000 транспортни средства.