Ще стимулират големи производители на филми, опозицията видя лобизъм
Ще стимулират големи производители на филми, опозицията видя лобизъм / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Ще стимулират големи производители на филми, опозицията видя лобизъм
59154
Ще стимулират големи производители на филми, опозицията видя лобизъм
  • Ще стимулират големи производители на филми, опозицията видя лобизъм

Държавата ще стимулира големите филмопроизводители, които правят разходи над 400 хил. лева. Това реши парламентът като прие окончателно промени в Закона за насърчаване на инвестициите. Вчера на извънредно заседание идеята беше внесена от депутата от ГЕРБ Диан Червенкондев, но първоначално той предлагаше това да важи при разходи от над 1,5 млн. лева.

Български продуценти обаче определиха промяната като лобистка, защото ги ощетява, а реално подпомага 1-2 американски компании. Освен това допускат, че така ще се стигне до източване на пари от държавата. Критиките на продуцентите бяха подкрепени и от опозицията в парламента. При разглеждането в пленарната зала Червенкондев предложи да бъдат насърчавани инвестиции в права върху обекти на интелектуалната собственост с разходи над 400 хил.лева.

Имаме всички условия за привличане на добри инвестори

- Диан Червенкондев от ГЕРБ

В България имаме всички условия за привличане на добри инвестори, мотивира се Диан Червенкондев и призова да се възползваме от тях. „Ние даваме коректно условие, една възможност да бъде ползвана както от български, така и от чуждестранни инвеститори", каза той.

Закъсали са го в Холивуд, че и ние да им дадем някой лев

- Петър Курумбашев от БСП

„За кой е този текст? Само една фирма в България има филми за над 1,5 млн. Само не са й написали името в предложението. И този текст облагодетелства тази фирма, с чийто актьори господин премиера успя да се снима на печени чушки преди двадесет дни. Даже ако искате, дайте да даваме преференции на фирми, които са предоставили известни истории за снимки с премиера. Закъсали са го в Холивуд, че и ние да им дадем някой лев", коментира по време на дискусията червеният депутат Петър Курумбашев.