Ще проверят коректно ли отчитат тока ЕРП-тата
Ще проверят коректно ли отчитат тока ЕРП-тата / снимка: БГНЕС, архив
Ще проверят коректно ли отчитат тока ЕРП-тата
77868
Ще проверят коректно ли отчитат тока ЕРП-тата
  • Ще проверят коректно ли отчитат тока ЕРП-тата

И трите електроразпределителни предприятия ще бъдат проверени за коректно отчитане на електроенергията. Това съобщи министърът на енергетиката Теменужка Петкова. Тя обобщи и данните на инспекторите, които са събрани до този момент.

Предстоят проверки на всички електроразпределителни предприятия. Към момента са факт резултатите от проверката, която експерти на енергийното министерство са извършили в дружеството за Североизточна България - „Енерго-про", във връзка с получените от абонатите две сметки през януари, като двете фактури са били с един и същ падеж.

Именно затова специалистите от министерството са отишли на място, за да извършат проверка на измервателни уреди в райони, където домакинствата са получила по две сметки.

От една страна, е направена проверка, за да се установи налице ли са случаи, при които техническите уреди имат проблеми. Констатирани са случаи, при които часовниците на електромерите не съответстват и има разлика между дневна и нощна тарифа с около половин час. Установен е и случай в Шумен, при който разликата между дневна и нощна тарифа е близо четири часа.

Другото, което са установили контролните органи на министерството и според Петкова е наистина важно и значимо, е, че на практика се оказва, че абонатите на Енерго-про получават информация за техните сметки за ток едва когато отидат на гишето. Петкова каза, че това е така, защото в общите условия, които енергийният регулатор е одобрил, е предвидено, че абонатите на „Енерго-про" имат възможност само при поискване да получат фактура на хартия, а иначе биха могли да се осведомят за сметките си по телефона или на сайта на дружеството.