Шрьодер: Уловките на ЕС с България спряха Южен поток
Шрьодер: Уловките на ЕС с България спряха Южен поток / снимка: БГНЕС

Бившият германски канцлер Герхард Шрьодер смята, че основните причини за спирането на проекта "Южен поток" са евробюрократите и техните "уловки", а същото спада в търсенето на газ. Настоящият шеф на Надзорния съвет на компанията "Северен поток" е изразил мнението си на закрита среща на руски и европейски делови среди в Москва. Агенция ТАСС притежава запис от изказването му, съобщава БГНЕС.

"Несъмнено най-важната причина бе, че Евросъюзът през цялото време се стремеше да пречи на строителството на "Южен поток" - отначало с помощта на "Набуко", който заради свързаните с него искове в крайна сметка бе погребан, а след това с помощта на бюрократични уловки. България, примерно, бе принудена или се опитаха да я принудят да не взима определени решения и да не дава определени разрешения. Аз знам какво означава това, защото съм работил и работя в "Северен поток". Всеки ден забавяне струва пари", е казал Шрьодер.

Той е отбелязал, че другата причина за спирането на проекта е "спадът на търсенето (на газ) в Европа и растящите разходи". „Но главната причина, несъмнено, бе отказът на Брюксел да признее, че "Южен поток" е възможност за подобряване на газовото снабдяване на Европа", е отчел бившият германски канцлер.

По отношение на договорката между Русия и Турция за новия проект, Шрьодер е заявил, че Турция може да бъде поздравена. Според бившия германски канцлер Анкара получава възможност за икономически растеж, от който бяха лишени други европейски държави.