Шефът плаща първите три дни болнични и догодина
Шефът плаща първите три дни болнични и догодина / снимка: Sofia Photo Agency, Юлиана Николова
Шефът плаща първите три дни болнични и догодина
32962
Шефът плаща първите три дни болнични и догодина
  • Шефът плаща първите три дни болнични и догодина

И през следващата година работодателите ще поемат първите три дни от болничните по схемата три по 70%, съобщи социалният министър Тотю Младенов. Той уточни, че мярката действа ефективно и е довела до затягане на контрола в изплащането на обезщетения.

От началото на 2011 г. ще бъдат въведени и минимални осигурителни прагове за свободните професии, като ще има поне три скали за тяхното определяне. Младенов допълни, че социалните разходи ще бъдат запазени на нивото им от 2010-а.

Социалният министър изрази надежда, че през следващата година минималната работна заплата ще се увеличи от 240 на 270 лева, тъй като финансовото министерство имало добра нагласа за подобно увеличение.

„До 270 лв., каквото е нашето предложение да се увеличи минималната работна заплата от догодина, в момента 500 000 работещи в частния сектор получават тази заплата официално и затова смятаме, че минималната работна заплата е този рефер, който е изключително важен в борбата със социалното изключване и от друга страна, да даде стимули за растеж на доходите в България", коментира министър Младенов.

До края на тази година ще бъдат остойностени минималните пакети от услуги за хората с увреждания, а от началото на 2011-а ще започне комплексно оценяване на потребностите на тези хора и ще им бъде изготвен личен бюджет за използване на социални услуги. От 1-ви октомври започват да работят 135 социални трапезарии, в които ще се хранят над 10 000 социално слаби хора.